162596Цими вихідними в США, у місті Аспен, що у штаті Колорадо, відшумів традиційний представницький безпековий форум, який не став гучним інформаційним приводом у нас з огляду на засадничу вторинність в пріоритетах вітчизняного комунікативного середовища.

За блискучої модерації топових зірок американської журналістики, які спеціалізуються на безпекових і оборонних темах, відповіді на складні та актуальні питання сьогодення давали чільні посадовці американської розвідувальної та правоохоронної спільноти. Тематикою виступів та дискусій визначено державну безпеку, національну безпеку, боротьбу з тероризмом, розвідку, кібербезпеку, правоохоронну проблематику.

Серед учасників форуму: чинний Директор національної розвідки Деніел Коутс, чинний директор Центрального розвідувального управління Майк Помпео, чинний Директор Агенції національної безпеки та командувач Кіберкомандуванням ЗС США адмірал Майкл Роджерс, Директор Національного антитерористичного центру Нік Расмуссен, командувач Сил спеціальних операцій ЗС США Реймонд Томас, заступник Генсека НАТО з питань розвідки та безпеки Арнд Фрейтаг фон Лорінгофен, чинний міністр державної безпеки Джон Келлі, чинний Голова Об’єднаного комітету начальників штабів Джозеф Данфорд, чинний т.в.о. заступника Директора ФБР з розвідки Джошуа Скул, чинний заступник Директора ЦРУ Майкл Коллінз.

А також: Колишній Директор національної розвідки США Джеймс Клеппер, колишній Директор ЦРУ Джон Бреннан, колишній Директор Агенції національної безпеки Майкл Хейден, Голови комітетів Конгресу з питань державної безпеки та збройних сил, депутати Конгресу США, директори та провідні наукові співробітники недержавних аналітичних центрів, посли США в гарячих точках планети та посли іноземних держав у Вашингтоні, представники всіх загальнонаціональних медіа холдингів.

Сукупний коефіцієнт інтелектуального розвитку вищезгаданого товариства, а також практичний досвід, накопичені знання та зв’язки, при перерахунку в грошовий еквівалент, потягнули б на кругленьку суму в декілька мільярдів доларів США.

Яскраві та обґрунтовані виступи стосувалися російських методів ведення гібридної війни (з акцентом на так звані “активні заходи”), ролі та місця спеціальних служб та сил спеціальних операцій Заходу у протистоянні з Кремлем, перспектив остаточної ліквідації територіальних структур ІДІЛ тощо.

На фоні жорсткої критики дій чинної адміністрації Білого дому, яка лунала упереміш з тверезими та переконливими прогнозами про зростання військової загрози від Росії та Китаю, формувався надпартійний ідеологічний консенсус спецслужб під умовним гаслом “Америка понад усе !”.

Не посилаючись на “закритість спецслужб”, “звід відомостей, що становлять державну таємницю” та решту риторики в стилі “ми все знаємо, та вам нічого розповідати не будемо”.

Ми, звичайно ж, скромініші ресурсно та кадрово на кілька порядків, але ж не безнадійні.

Може, і нам, поки не пізно, такий формат роботи запровадити?

Цікаво, що скажуть добродії Ігор Смешко, Валентин Наливайченко, Олександр Скіпальський, Віктор Трепак, Микола Голомша.

Володимирська, 33 мене читає, "ліс" та "острів" навряд....але ж треба не гаяти решток часу. Якого так мало....