pavlyshynНевтомна ефесбешна агентура й далі нишком свинить на пам'ятниках, обливаючи мертве каміння фарбою. Проте, між політично мотивованим вандалізмом у нас і в Польщі суттєва різниця.

У нас жертвами обливання фарбою чи нанесення написів (які влада негайно стирає), а в окремому випадку - підриву пам'ятника (він був уже через кілька днів відремонтований), є меморіальні об'єкти на місцях давнього злочину часів Другої світової війни, тобто у чистому полі, в лісі, в яру, порослому кущами й деревами. Відтак, я собі не уявляю, як можна знайти винних і покарати, якщо вони самі не заявлять про себе і не викладуть відео процесу злочину. Подібні випадки бувають у всьому світі, і не варто вимагати від влади неможливого. Сам факт, що зловмисники ретельно ховаються, свідчить, що вони знають - якби влада довідалася про винуватців, одразу би "взяла за жабри". А приставити вартових на цілодобове чергування до тисяч подібних пам'яток, мабуть, навіть Америці було би не по кишені.

Натомість, якісно інший характер злочинів вандалізму у Польщі - там їх чинять відверто, публічно, часто за участі місцевої адміністрації, в кожному випадку викладаючи в мережу свідчення і нахваляючись вчиненим злочином. Ніхто (за винятком непричетних до влади пересічних громадян, громадських активістів на ниві українсько-польського порозуміння, просто глибоко віруючих христян - поляків, українців тощо) зазвичай того не ремонтує, і нікому переважно нічого за це не буває, навпаки, локальна влада знаходить усі можливості, щоб "відмазати" "своїх", радше оголошуючи пам'ятники нелегальними, а мертвих у могилах, загиблих 70-100 років тому, злочинцями.

Отож, не поспішайте емоційно "наїжджати" на українську владу. Якщо зможете, допоможіть, але не годуйте тролів!