45894832675934Роздуми після семінару про акредитацію від НАЗЯВО нині У Львові.

Наші діти можуть отримувати фейкову вищу освіту. Цілком законно. Реформами вищої освіти передбачено, що закінчивши вуз, ваша дитина може не отримувати диплом державного зразка, навіть якщо заклад освіти мав ліцензію на підготовку студентів.

Просто коли дитина закінчуватиме - вуз може не пройти або не захотіти проходити акредитацію . І тоді вам видадуть диплом. Але державою такий диплом не визначатиметься. І за кордоном такий диплом матиме таке ж значення, як курси вишивки від Баби Клави у вашому під'їзді.

Національне агентство забезпечення якості освіти встановило вартість акредитації однієї освітньої програми - 44 тисячі.
Але у варість навчання ці гроші ж ніхто не включав.

Тому заклади вищої освіти вже в кінці навчання має право вирішити не акредитувати освітню програму, на якій вчилася ваша дитина.
Або у вузу не буде грошей акредитувати.
І ваша дитина отримає диплом. Але недержавного зразка.
З'ясувати це ви не зможете одразу, бо пластикових дипломів вже не видають.В Єдиній державній електронній базі освіти відомостей, що ваша дитина отримала вищу освіту - не буде.
На державну роботу вашу дитину не візьмуть. За кордон посупити вчитися вона теж не зможе. І навіть поступити на магістерку в державний вуз - також ні!

Тобто така собі рулетка: ви вступаєте на освітню програму (причому навіть у державному вузі одні освітні програми можуть бути акредитовані, а інші - ні. Сертифікати про акредитацію мають визначений термін. Тож навіть коли ви вступали - сертифікат про акредитацію міг бути чинним. А коли дитина закінчуватиме - акредитації може вже не бути), але гарантій, що вашій дитині повезе закінчити акредитовану програму - немає.

Реально - це просто грубо порушує ст.42 Конституції. Яка каже, що держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт.

Держава не має права допускати до ринку освітні послуги, які не відповідають стандартам. Вступник, який подає документи до вишу має бути впевнений, що якщо вуз має право на підготовку здобувачів - то це означає , що така підготовка відповідає стандарту вищої освіти.


Або вузи не мають права здійснювати таку підготовку і називати це "вищою освітою". Хай називають це курсами, проектами. Але не вищою освітою.

Не може існувати поняття "диплом про вищу освіту недержавного зразка".

За якість послуг, які є на внутрішньому ринку несе відповідальність держава:

ЗУ "Захист прав споживачів" Стаття 4. Права та обов'язки споживачів
1. Споживачі під час придбання, замовлення або використання продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб мають право на:
1) захист своїх прав державою;
2) належну якість продукції та обслуговування;
3) безпеку продукції;

Тобто всі вступники гратимуть в рулетку, чи після закінчення свого навчання, вони отримають диплом, який визнається державою, чи папірець, який можна буде повісити в туалеті.
Але це їм стане відомо лише напрякінці навчання.