shalajskТрохи здивований. Бо всі вже ніби про це написали, але в результаті нормальному чоловікові нічого не ясно-) Насправді там усе просто. Буквально кілька пунктів…

1. У 2014 році ці гроші заарештували , бо так виглядало, що вони - "сімейні". І так, либонь, і є. Хоча візуально вони належать офшорам.

2. Далі виникли проблеми. Бо для того, щоб чисто їх конфіскувати, потрібно було дві речі: 1.Довести економічний збиток державі від певних осіб 2. Довести, що офшори, а відповідно їхні гроші - належать цим особам.

3. Тут і криється найбільша проблема. Бо до цього часу жодного економічного збитку від діяльності "угрупування Януковича" - не доведено. Причина: системні хабарі "правоохоронцям" на всіх рівнях.

4. Тому придумали таку штуку. Взяли людину з вулиці, яка взагалі до цих схем не має стосунку. Та зізналась у всьому-): 1. У нас була злочинна організація 2. Ми крали з бюджету гроші 3. Заарештовані гроші - крадені. 4. Офшори - наші.
Жодних документів на підтвердження "людина з вулиці", ясно, не надала, але як казав Вишинський: "Признание - царица доказательств".

5. Що в результаті? Є, звісно, велика надія, що офшори не подаватимуть в міжнародний суд. Аби не світити бенефіціарів. Але якщо раптом подадуть - то існує величезна можливість повернути ці гроші. Оскільки, нагадаю - в Україні не доведено ЖОДНОГО економічного збитку від діяльності Сім"ї.

І наостанок. Чому ГПУ не провернуло фокусу з "людиною з вулиці" ще кілька років тому? Тому що, стверджують джерела, увесь цей час із реальними власниками офшорок провадились "бесіди" з пропозицією поділити вклад, але "сімейних" не влаштовував процент відкату.

Саме зважаючи на їхню упертість, я підозрюю, що Україну ще чекають міжнародні суди. Хотів би звичайно, помилитись.

А ще більше бажання: хотів би нарешті побачити в суді бодай одну справу від ГПУ з економічним злочином від Януковича-Захарченка, Арбузова і т д.

Три роки - це все-таки достатній термін принаймні для одного кейсу. Можна ж для піару пожертвувати принаймні одним джерелом хабарів.