379275 428534833882762 364874476 nНайбільше в житті я не люблю спекуляцій на хворобі дитини. Так, в вашої дитини рак і так, вам потрібна складна операція, але.... І ви, і я знаємо, що цю операцію можна зробити в Україні. Навіщо брехати, що це не так ? Навіщо вигадувати історію, якщо одним телефонним дзвінком можна виявити неправду? Чи ви колись думаєте про те, як почувають себе обмануті вами благодійники?

Скажіть все чесно і дайте можливість людям прийняти власне рішення. Навіщо оті спекуляції "не можна врятувати тут", "терміново потрібно за кордон", "лікарі не дають заключення".

Кожен такий випадок, як ляпас. 

Почуваюся дуже бридко.

Для тих хто не в темі далі список, що, де і як можна зробити.

Пересадки кісткового мозку:

- автопересадка кісткового мозку (самому від себе) - Київ, роблять давно і добре - нема потреби їхати за кордон 

- родинна пересадка кісткового мозку дітям - ОХМАДИТ, роблять давно і добре - нема потреби їхати за кордон 

- родинна пересадка дорослим - ХАЛЕПА, єдиний центр, який її робив це Київський міський центр ТКМ. Через те що в нього недостатньо фінансування припинив робити родинну ТКМ, тому тепер, якщо вам більше 18-ти, то вам за кордон 

- неродинна пересадка діти/дорослі - ТІЛЬКИ ЗА КОРДОН. На жаль, станом на даний момент такі операції в Україні неможливі. Ми по співвідношенню ціна/якість вибрали для себе Польшу і Італію, як базові країни, куди відправляємо наших пацієнтів. Середня ціна ТКМ в цих країнах 120-150 тис євро. З випадками обману пацієнтів наразі не зустрічалися, чого не можу сказати про інші країни. 
З позитивного операції за кордоном оплачує МОЗ, якщо вам повезло і ви швидко встали на чергу і по протоколу встигаєте дочекатися коштів. На жаль, в онкохворих так виходить не завжди, але частина операцій може бути оплачена за кошт держави.

ПЕРЕСАДКА ОРГАНІВ 

родинну пересадку нирка/печінка - роблять в Україні, роблять давно і мінімум знаю три центри Київ (нирка/печінка). Запоріжжя (нирка), Львів(нирка)

трупні пересадки - тут все сумніше, по вибору країн органи нам дають лише дві країни світу, тому вибір мізерний

- нирки/печінки- Білорусь по сумам 70/132 тис доларів
- серце - Індія/Білорусь - 95 -115 тис доларів
- кишківник - Індія - 110 тис доларів

З позитивного - при пересадці органів не так часто виникає ситуація, що сама пересадка потрібна раптово ось прямо зараз, в основному пацієнта можна протримати на консервативному лікуванні і дочекатися коштів МОЗ. Якщо в вас виникла ситуація, що найближчий рік вам потрібна пересадка, то не гайте часу ставайте на облік в МОЗ. Це реальний шанс для тих, в кого нема коштів. Але все залежить від того, як швидко ви це зробите, бо ресурс обмежений. а пацієнтів багато.

ІНШЕ

- протонотерапія - закордон
- опромінення дітям до 2 років - закордон
- гамма ніж - закордон 
- MIBG обстеження/терапія - закордон
- брахітерапія - закордон наприклад Gustave Roussy (Франція).

Окремим пунктом виділю наступні види захворювань

БІЛЛІАРНА АТРЕЗІЯ, білліарний цироз - наслідок трансплантація частини печінки від живого родинного донора - технічно можна робити ці операції в Україні, але!!!! зважаючи на статистику виживання і відтерміновані результати (а ми це відслідковуємо), практику ведення таких пацієнтів До і Після трансплантації, а також купу інших факторів, ми багато років оплачуємо ці операції в Європі. Це наше рішення і рішення групи волонтерів, які цим займаються. Ми про це пишемо чесно вже 7 років. І наші благодійники поділяють цю нашу позицію.

РЕТИНОБЛАСТОМА - в Україні є певні обмеження по діагностиці, тому обстеження ми проводимо в клініці в Ессені, де є аппарат, який дозволяє бачити пухлинки на мікронному рівні. Більш точніша діагностика запорука більш ефективного лікування.

MIBG - для онкохворих дітей часом є потреба в такому обстеженні, в Україні його досить зробити неможливо тому наші діти обстежуються в Варшаві в "Центрі Здоров'я Дитини" . Друзі з іншого фонду відправляють своїх пацієнтів в Італію, Ospedale Papa Giovanni XXIII в м. Бергамо.

ПЕТ КТ - інколи робимо в Кракові (нам зі Львова до Кракова ближче ніж до Києва і питань типу "аппарат тимчасово не працює" не виникало)