romkoreplikaДавним-давно жив-був собі Король-Сонце, найвідоміший, певно, монарх Франції Людовік XIV. Ще із тих глупих літ, коли з королівського носа текли шмарклі, а вінценосне чоло обліплювали підліткові прищі, він щиро вірив у божественне походження своєї влади і був свято переконаний, що вона безмежна. А всіх, хто думав інакше, вважав, щонайменше, нездарами і нездалями.

Саме чотирнадцятому за ліком Людовіку належить одна з найцитованіших сентенцій, що увійшла в золотий фонд політичної історії. Якось вінценосному надокучили своїми філософствуваннями прикрі члени тамтешнього верховного суду і він в серцях вигукнув:  «Ви думали, панове, що держава - це ви?Держава— це я!».

Згадати світоча французького абсолютизму мене спонукав світоч українського самоврядування. Король-Сонце вважав, що Держава – це він. Сонцесяйний мер вважає, що він – це Місто. Інакше як пояснити появу на Ратуші плахти-звернення до Порошенка та Гройсмана з проханням припинити блокувати вивезення львівського сміття? Кажуть, Андрій Іванович особисто вділили на банер 2 тисячі гривень зі своїх скромних мерських заробітків.

Не буду вкотре розмірковувати на тем оскомисті теми: блокують чи не блокують, що робив міський голова 10 років, до того, як буцімто почали блокувати і т.д. Зараз – абсолютно про інше.

Ратуша – об’єкт комунальної власності. Тобто належить міській громаді. Вивішуючи на ній будь-які політичні прокламації, міська влада насамперед мала би поцікавитися думкою своїх виборців. Далеко не факт, що більшість львів’ян думає в унісон із Андрієм Садовим і переконана, що всі сміттєві біди Львова не від бездіяльності мера, а від шкідництва перших осіб держави.

Інший момент. Хто такий Андрій Іванович Садовий? Правильно. Такий же мешканець Львова, який від решти відрізняється лише тим, що громада довірила йому певний час управляти містом. Тепер уявіть собі, що такий же мешканець Львова Роман Андрійович Онишкевич виготовив власним коштом банер із політичним текстом «Садовий прибери сміття» чи «Порошенко полюби Тимошенко», наприклад… і всобачив його на головне приміщення міста, принагідно спаскуджуючи естетичне враження міщан і туристів від огляду архітектури Ратуші. 

Скільки би провисіла така прокламація, якщо б мені взагалі дали можливість її вивісити?

Тому, вбийте мене, але не розумію, якого біса громадянин Садовий не вивішує свої приватні банера, плакати, транспаранти з балкону власного помешкання.  Бо так, гляди, скоро на Ратуші почне портки вивітрювати чи випрані шкарпетки сушити…