18622208 1693928680621814 5270067109723815960 nЯк на мене, це категорично неправильно, більше того, це аморально і перекреслює всю суть волонтерства! Хочеш статус - йди на війну, бери на себе обов'язки, виконуй бойові завдання тощо! Волонтерство справа добровільна - хочу роблю, хочу не роблю! Який, нафіг, статус УБД?!!!

Я ще можу зрозуміти, коли волонтер отримав поранення і цей статус йому необхідний, бо людина стала інвалідом. Хоча держава мала б передбачити такі випадки і надавати такій категорії осіб окремий статус і певні пільги та підтримку. Те саме стосується і родин загиблих волонтерів...

Моє обурення викликане рішенням суду! Там мова йде про волонтера, який встановлює статус учасника ВІЙНИ. Волонтера, котрий вирішив, що медаль і подяки - це дрібниці, а його ДОБРОВІЛЬНА діяльність має отримати статусність бійця і держава має до кінця його днів надавати йому певні привілеї і пільги! І суд задовільнив таку захцянку здоровому мужику, який кілька місяців їздив в АТО, як це робили тисячі свідомих громадян, котрі розуміли, що армії вкрай необхідна допомога!

Почитайте рішення суду і чекаю Вашої думки з приводу отримання УБД волонтерами.

І ще, знаю, що підуть зараз коменти типу " мєнти теж на блокпостах горілку бухають по 30 днів і ні за що статус мають..." Але це інша тема і туди їх держава скеровувала.

35043905801 016a3d5850 z 34365225973 5334a0ebee z 35174548655 f109e4a0c4 z

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ
Справа №552/6143/1 Провадження № 2/552/211

РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ 02.12.2016 року Київський районний суд м. Полтави в складі: головуючого судді Васильєвої Л.М. при секретарі Орламенко А.О.
розглянувши у відкритому судовому засіданні м. Полтаві в приміщенні суду цивільну справу позовною заявою Глоби Сергія Васильовича про встановлення факту залучення безпосередньої участі у забезпеченні проведення антитерористичної операції, перебування безпосередньо у районах антитерористичної операції у період її проведення, –

В С Т А Н О В И В :
Глоба С.В. звернувся до суду із позовом про встановлення факту його залучення до безпосередньої участі у забезпеченні проведення антитерористичної операції, перебування безпосередньо у районах антитерористичної операції у період її проведення. Посилався на те, що з листопада 2014 року разом по 8 травня 2015 року з іншими активістами здійснив волонтерську діяльність, допомагав особовому складу 3 механізованого батальйону механізованої бригади ЗС України, які приймали участь в антитерористичній операції в населених пунктах Невельське, Красногорівка, Марїнка Донецької області , у вигляді забезпечення військовослужбовців продуктами харчування, одягом, засобами гігієни, побутовими приладам проводив ремонт військової техніки, але відповідні документи не оформлював. Тому з метою визначення його статусу учасника війни просив суд встановити факт його залучення безпосередньої участі у забезпеченні проведення антитерористичної операції, перебування безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.
В судовому позивач та його представник повністю підтримали позовні вимоги посилаючись на викладені в ній обставини.
Представники Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комісії Київської районної в м. Полтаві ради позовні вимоги визнали.
Суд, заслухавши пояснення позивача та його представника, представника відповідача, свідка, дослідивши зібрані по справі докази, дійшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.
Судом встановлено, що Глоба С.В. був працівником Благодійної організації «Благодійний фонд «Полтавська громада разом» , а зараз керівником організації  «Європейська Україна».
Відповідно до ст. 256 ЦПК України в судовому порядку можуть бути встановлені факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.
Звертаючись до суду з вказаним позовом Глоба С.В. посилається на те, що встановлення відповідного факту є необхідним з метою отримання статусу учасника війни.
Задовольняючи позовні вимоги Глоби С.В. суд виходить з наступного.
Указом Президента України від 14 квітня 2014 року №405/2014 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України».
Наказом Антитерористичного центру при Службі безпеки України «Про визнання районів проведення антитерористичної операції та термінів ЇЇ проведення» від 7 жовтня 2014 р ЫЗЗ/6/а визначені такі райони проведення антитерористичної операції та терміни її проведення:

окрема, Донецька і Луганська області – з 07 квітня 2014 року.
Таким чином, з 07 квітня 2014 року територія Донецької та Луганської областей визнані районом проведення антитерористичної операції, на якій був запроваджений спеціальний правовий режим.
Як встановлено дослідженими в справі доказами, Глоба С.В. неодноразово як працівник благодійної організації «Благодійний фонд «Полтавська громада разом» у період з листопада 2( року по 8 травня 20І5 року (в межах вимог), здійснюючи волонтерську діяльність, виїздив Донецької області з гуманітарною допомогою, яку доставляв бійцям, а також ремонтував військову техніку.

Пунктом 13 частини 1 статті 9 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії соціального захисту» передбачено, що учасниками війни вважаються працівники підприємств установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у порядку, встановленому законодавством.

При цьому згідно зі ст. 1 Закону України «Про волонтерську діяльність» волонтерська діяльність це добровільна, соціально спрямована, неприбуткова діяльність, що здійснюється волонтерами шляхом надання, волонтерської допомоги.

Оскільки пунктом… 43 частини 1 статті 9 Закону України «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту» не передбачено, чи поширюється дана норма на випадки добровільного залучення особи до участі у забезпеченні проведення антитерористичної операції на підставі ч.8 ст.З ДПК України суд вважає за необхідне застосувати до спірних правовідносин аналогію права.
Відповідно до п.2 «Порядку надання статусу інваліда війни особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої у чаї антитерористичній операції,; забезпеченні її проведення», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 8, вересня 2015 р. №685, статус інваліда війни надається, зокрема особам, які добровільно забезпечували (або добровільно залучалися до забезпечення) проведення антитерористичної операції (у тому числі проводили волонтерську діяльність) та стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час забезпечення проведення антитерористичної операції (у тому числі волонтерської діяльності), перебуваючи безпосередньо у районі антитерористичної операції в період її проведення (абзац 5).
Глоба С.В. добровільно здійснював волонтерську діяльність у складі благодійної організації: до 20 березня 2015 року – Громадської спілки «Ліга громадських організацій м.Полтави «Полтавська громада», з 20 березня 2015 року – благодійної організації «Благодійний фонд «Полтавська громада разом», а з 21 квітня 2015 року громадська організація « Європейська Україна».
Але Глоба С.В. позбавлений можливості надати довідку керівника Антитерористичного центру при СБУ, Генерального штабу, Збройних Сил про добровільне забезпечення добровільне залучення особи до забезпечення проведення антитерористичної операції у зв’язку з відсутністю. 4
В той же час факт добровільного забезпечення Глобою С.В. проведення антитерористичної операції підтверджується дослідженими судом доказами, показаннями свідка Янка, нагородами, які він отримав за свою волонтерську діяльність, довідкою військової частини В0095.
Вказаний факт має для заявника юридичне значення, іншим шляхом зазначений встановити неможливо.
На підставі викладеного суд вважає за необхідне встановити факт того, що Глоба С період з листопада 2014 року по 8 травня 2015 року був залучений та брав безпосередню участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, перебуваючи безпосередньо у районах антитерористичної операції у період її проведення.
Керуючись ст.ст. 10,1 1,60,209,213-215, 256 ЦЛК України, суд,

ВИРІШИВ:
ПОЗОВНІ ВИМОГИ ГЛОБИ СЕРГІЯ ВАСИЛЬОВИЧА ЗАДОВОЛЬНИТИ.

Встановити факт того, що Глоба Сергій Васильович в період з листопада 2014 року травня 2015 року залучався та брав безпосередню участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.

Рішення суду може бути оскаржено до апеляційного суду Полтавської області Київський оайонний суд м. Полтави шяхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів
Головуюча суддя                                Л.М. Васильєва