petroПроїзд безкоштовний - це дібілізм. Це спосіб озлобити водіїв на АТОшників і АТОшників на водіїв.

Квартири теж до біса. Дістануться тільки мажорам.

Роздача землі ветеранам - історично доведений дібілізм. Досвід Римської імперії і Японії. Земля миттєво закінчується. А війни і ветерани - ніколи. Це навіть без корупції :-)

Із історичного досвіду адекватних пільг знаю:

1) Довічна оплата державою щорічної приватної медичної страховки. Я б дуже хотів зараз мати у Києві таку страховку. Навіть не маючи поранень. Ненавиджу нашу кончену тіпа бесплатну медицину. Це навіть не «униле лайно». Це справжнє «пекельне зло». (Досвід США)

2) Одноразова оплата платної освіти у будь-якому ВУЗІ України куди він поступить. В армії потрібні «НЕ дуби», це ж не СРСР. Бідний але розумний хлопець, - іди відслужи контракт і армія оплатить тобі універ. Держава все одно оплачує «бюджетні» місця для всіх мажорів України. А відтрубивши за Університет цілий контракт, студент (можливо) буде цінувати освіту і не прогулювати. Якщо батько просто заплатив грошима - мотивація не та. (Теж досвід США)

Бо наша «тіпа безплатна освіта» - таке ж зло як і тіпа медицина.

3) Пільга по податках на доход. 
Спонукатиме відразу пробувати займатися бізнесом, що б пільга не пропала. А не йти взапой. Мотивує тих, хто планує потім почати\продовжити бізнес чи заробляти зарплату. (Досвід українських козаків).

Тим більше, малі податки для працьовитих бідняків - це завжди добре. Тому пільга повинна мати верхню межу. Що б Ахметов не купляв собі УБД. Окрім того, «не служив» = фактично платиш більше. :-

4) Відслужив контракт = ти довічний резервіст. То му що «не буває прав без обов'язків». (світовий досвід. Найкраще реалізований в Ізраілі, Швейцарії, Швеції, Норвегії....)

Такий набір пільг заманить в армію розсудливих і розумних. Навіть без великої зарплати (Морпіхи США служать взагалі за мінімалку). Відлякає тимчасових заробітчан. Бо найманці за просто велику зарплату - це теж дуже хріново. Хто підняв зарплату, той завтра вже імператор. А завтра криза і золото в казні закінчилось... (Як у карфагенян і багатьох інших невдах)

Пільговики будуть хвилюватися за існування держави, яка дає такі пільги. І можливо підуть боронити її знов. І мати хоч якийсь мотив (окрім проїзду в маршрутці) не звалити відразу у Польщу.

У разі загибелі вояка, його медичну страховку і освіту можна поширювати на його дітей. Армія може відповідати за долю сиріт, тих кого вона угробила. (але не дружин, бо будуть фіктивні шлюби)

В армії повинне бути покарання: «вигнати з контракту і резерву без пільг, зарплати і пенсії». Нахріна в підрозділі аватари і дібіли????

Загалом, можливо, пільги зло.
Але молодому ветерану, після всього, часто буває потрібно лікування (іноді довічне лікування каліцтва чи ПТС) і нова мирна професія.