1 280330924 574224760784768 5824436142868486106 n

Трирічний пілотний проєкт сертифікації вчителів початкових класів завершився і отримав схвальні відгуги освітян. У 2022 році вчителі, які у 2019 році були першопрохідцями, вдруге зможуть пройти зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педагогічного працівника.

Чаплинець Уляна Іванівна, вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів села Муроване Мурованської сільської ради територіальної громади Львівського району Львівської області, поділилася своїми враженнями від участі у сертифікації і дала поради для педагогів, які планують пройти сертифікацію цьогоріч.

«Сертифікація педагогічних працівників – це добровільна, об’єктивна, прозора процедура, яку потрібно продовжувати і в такий складний час, бо це шлях до якісної освіти.

Я пройшла сертифікацію в 2021 році і можу впевнено сказати, що це було правильне рішення – взяти участь. Визнання на державному рівні професійних вмінь – це неймовірні позитивні емоції, відчуття, що ти все робиш правильно, яке мотивує до подальшого професійного вдосконалення, бажання бути в числі прогресивної освітянської спільноти.

Процедура сертифікації включає такі важливі етапи, як незалежне тестування і вивчення практичного досвіду експертами: аналіз самопрезентації, спостереження за заняттями та інтерв’ю з учителем. На сайті Державної служби якості освіти України доступна покрокова інформація (https://sqe.gov.ua/diyalnist/sertifikaciya/), як підготуватись до сертифікації, з чіткими інструкціями до кожного етапу.

Мабуть, найскладнішим завданням для педагогів є незалежне тестування, яке проводить Український центр оцінювання якості освіти. На мою думку, важливо правильно розрахувати час для виконання тесту і уважно читати завдання. Я спочатку виконувала ті завдання, в яких була впевнена, що відповіді правильні, де були сумніви – ставила «?», а найскладніші – пропускала. Тоді, досить швидко пройшовши всі завдання, - повернулась до тих, де сумнівалась. Наступний крок – записати правильні відповіді у бланк відповідей. І тоді спокійно приступати до найскладніших завдань, не переживаючи, що не вистачить часу заповнити бланк. Завдання, в основному, доступні і, навіть, ті, які здаються важкими, можна способом відкидання неправильних відповідей, знайти правильну. Щоб пройти до наступного етапу достатньо набрати 60 балів, і, звичайно, у вас все вийде.

Вивчення практичного досвіду роботи – це для педагога звична справа. Щоденно нашими вимогливими експертами є учні, батьки, колеги…

Важливо тільки і в самопрезентації, і під час занять якнайширше розкрити свої професійні компетентності, тоді інтерв’ю проходитиме в легшій формі. Цей етап сертифікації організовує Державна служба якості освіти України та її територіальні органи: все прозоро, з прописаними інструкціями, вимогами, порадами, доступними матеріалами. Вивчають наш досвід експерти із інших областей України, зокрема, моїми експертами були освітяни із Житомирщини. Доброзичливе, позитивне відношення, професійна оцінка - залишили приємні враження.

Колеги, проходьте сертифікацію! Ви все це робите щоденно і у вас все вийде! А навчання власним прикладом, прикладом успішного вчителя – буде найбільш ефективним для ваших учнів.

Хочу побажати всім педагогам бути сміливими, йти в ногу з часом, розвиватись і вносити максимальну користь в майбутнє нашої держави!»

Як повідомили в управлінні Державної служби якості освіти у Львівській області, у 2022 році в сертифікації педагогічних працівників зможуть взяти участь 178 учителів початкових класів Львівщини.

Ухвалено рішення щодо зміни термінів реєстрації для проходження сертифікації педагогічних працівників (Наказ МОН від 30.03.2022 № 278).

Упродовж 1–15 серпня 2022 року триватиме реєстрація для проходження сертифікації, яка проводитиметься у 2 етапи:

-         основний етап (1–8 серпня) – у межах граничної кількості для кожного регіону;

-         додатковий етап (9–15 серпня) – у межах загальної граничної кількості (2500 вчителів).