bukovel 1Події останніх трьох років сильно змінили туристичну карту України, давши потужний стимул для розвитку Карпатського регіону. Карпати, в тому числі Прикарпаття та Закарпаття, з радянських часів були популярним туристичним центром, але останнім часом спостерігається справжній бум. В умовах, коли попит на послуги зростає на 20% в рік, пора задуматися про інвестиційний потенціал «Буковеля».

Вище гір тільки ріст

Івано-Франківська область, на території якої розташований Буковель, за роки незалежності України стала одним з найпопулярніших туристичних напрямків. За даними обласного управління статистики, за цей час кількість туристів, які офіційно скористалися послугами місцевих турфірм, зросла з 2 тис. до 66 тис. Логічно припустити, що насправді туристів в області побувало набагато більше, але тренд очевидний: за 25 років потік виріс в 33 рази.

Попит породжує пропозицію. Звідси і багаторазове збільшення числа готелів. Згідно з даними Івано-Франківського ГУ статистики, в 1991 році в області було лише 35 готелів та 44 санаторно-курортних установ. У 2015 році тут працювало вже 230 об'єктів розміщення, з них 200 - готелі.

Стрімкий розвиток курортно-туристичного напрямку в регіоні найяскравіше простежується на прикладі Буковеля. У 2001 році, коли курорт тільки почав свою роботу, його відвідало 10 тис. людей. Зараз він приймає стільки туристів щодня. За словами почесного директора ТК "Буковель" Олександра Шевченка, в сезоні 2015-2016 курорт відвідало близько 1,6 млн туристів, що на 20% більше попереднього сезону. Якщо тренд, що цілком очікувано, продовжиться в такому ж обсязі, то нинішній сезон зможе похвалитися цифрою в 1,7-1,8 млн туристів.

Україна для іноземців

У чому секрет зростання цих показників? У комплексності курорту, правильній концепції та сталому розвитку Карпат. 15 років тому Буковель стартував як зимовий курорт, з тих пір у більшості туристів він асоціюється з лижним відпочинком. Але за останні кілька років формат Буковеля дуже розширився, тепер це ще й повноцінний літній курорт. У 2014 році тут відкрили найбільше штучне озеро в Україні. Його площа - майже 7 га, довжина - 750 м, протяжність пляжу - 2 км.

Як підкреслює Олександр Шевченко, Буковель вже став повноцінним курортом. "У цьому році ми втричі збільшуємо лінію пляжу, тому на Озері Молодості зможе комфортно розміщуватися близько 20 тис. відпочиваючих одночасно", - розповідав він напередодні літнього сезону.

bukovel 2"Секрет успішності Буковеля в тому, що це самий розвинений з інфраструктурної точки зору гірський курорт України. Він успішно може конкурувати і вже конкурує з гірськими курортами сусідніх країн, таких як Словаччина чи Польща. Причому, що важливо, і по сервісу, який у нас на хорошому рівні, і за цінами, які значно нижчі закордонних ", - розповідає Олександр Островський, засновник компанії Lev-Development (будує готельно-рекреаційний комплекс в Буковелі).

Його слова підтверджує статистика. За даними представників курорту, 10% туристів, що приїжджають в Буковель, складають іноземці. Причому їдуть вони навіть з тих країн, де є власні гірськолижні курорти. У євро-еквіваленті відпочинок в Буковелі для таких туристів більш ніж доступний, причому це один з небагатьох випадків, коли туристи везуть валюту в Україну, а не з неї. "З кожним роком збільшується число туристів із сусідніх країн, вони поступово відкривають для себе гірськолижний курорт" Буковель "як курорт європейського рівня", - говорить Олександр Шевченко.

Зарубіжжя стає ближче

Важливою обставиною, що дозволив Буковелю розвиватися ще активніше, стало поліпшення транспортної інфраструктури в регіоні. "За останні пару років дійсно стали робити дороги, на це виділяються реальні кошти і видно результат. У 2017-2018 роках транспортна інфраструктура регіону буде зроблена повністю. Якщо є дорога, будуть і відпочиваючі", - упевнений Олександр Островський.

Так, уже частково (на відрізку Львів-Івано-Франківськ) відремонтована траса національного значення Н 09, що з'єднує Львів і Мукачево. У наступному році заплановано ремонт відрізка від Івано-Франківська до Закарпаття, причому багато тендерів на підряди вже проведені і відповідні кошти на ремонт закладені в бюджет. За підсумками дорога фактично з'єднає угорський та румунський кордон з Прикарпаттям і Львовом. Також майже завершено ремонт дороги Н 10, що з'єднує Стрий, Івано-Франківськ, Чернівці та кордон з Молдовою.

З урахуванням того, що відстань від Буковеля до кордонів з сусідніми країнами в 2-3 рази коротша, ніж до таких великих українських міст, як, наприклад, Києва чи Харкова (більш того, всі столиці країн, які межують з Карпатським регіоном, розташовані ближче до Буковелю, ніж столиця України) можна не сумніватися, що по хорошому асфальту сюди поїде ще більше іноземців.

З політичною волею

У залученні інвестицій, в тому числі іноземних, зацікавлена ​​і місцева влада. За заявою заступника голови Івано-Франківської ОДА Ярослава Паранюка, для туристичної галузі регіону важливу роль відіграють проект "Єврокарпатська ініціатива", спрямований якраз на залучення іноземних інвестицій, і регіональний проект "Івано-Франківська область - край для туризму".

У що інвестувати в Буковелі? Бізнесмени кажуть, що в усе. З урахуванням збільшення числа туристів, тут потрібні будуть готелі, ресторани, розважальна інфраструктура, транспортні послуги, спортивні, оздоровчі та соціальні установи. "Потенціал у курорту без перебільшення величезний. У найближчі років 20 у нього не буде конкурентів в Україні, тому інвестиції в Буковель - однозначно вигідне і своєчасне підприємство", - упевнений Олександр Островський.