1 0 еко1
Фото ілюстративне
Світ знову сколихнула економічна криза, ймовірно куди сильніша, ніж у 2008 році - чого варта лише ціна на нафту з мінусовою позначкою.

Але куди більше нас, звичайних українців, турбує, як вижити у кризових умовах та економити свої, здебільшого, незначні заощадження. У соціальних мережах багато людей обурюються карантином саме тому, що варіанти фінансового утримання сім’ї зникають. І не так страшний карантин, як період після нього, бо ізоляція закінчиться, а що буде далі — хто знатиме то.

Розбираємо шафи...і біжимо на грядки

Кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів КНЕУ імені Вадима Гетьмана Тетяна Жибер радить у такий зайнятись оптимізацією свого побуду.

1. До прикладу, варто домовитись з сусідами про гуртову закупівлю продуктів. Так кожен економить на доставці та цінах.

2. Наступне — оптимізація продуктів. Тобто підбір продуктів, з яких можна зробити кілька страв.

“Наприклад, зі шматка мяса і картоплі з капустою можна зробити суп, рагу та тюфтельки”, - резюмує Тетяна Жибер.

3. Далі варто заглянути у свої шафи та добре перебрати речі. Так ви можете або продати непотрібний одяг, або обміняти його на потрібний. Також можете спробувати з іншими речима в господарстві, які не надто вам і потрібні.

4. “Важливо обмінюватись послугами, а не грошима”. Організуйте бартер послуг із сусідами. Ви можете запропонувати те, що вмієте в обмін на те, що вам необхідно зробити вдома.

5. І найефективніше — поїхати у село за першої ж можливості та зайнятись городиною.

Також доцентка радить не забувати за волонтерство та переглянути своє дозвілля. Економія електроенергії гарно компенсується прогулянками на свіжому повітрі.

До речі, щодо “світла”.

Антон Ковалишин, керівник відділу комунікацій постачальника електроенергії YASNO також підготував низку порад щодо економії.

“У зв'язку з тим, що в період карантину люди більше перебувають вдома, відповідно споживання електроенергії змістилося з офісів і промисловості в житловий сектор. Люди частіше вмикають світло, готують їжу, прибирають, працюють за комп'ютерами з дому”, - констатує він.

Можна заощадити витрати на електроенергію до 50% за допомогою комплексного енергоефективного підходу:

1. Встановити двозонний лічильник електроенергії - він дозволяє платити за «нічним» тарифом в 2 рази менше за електроенергію, спожиту з 23:00 до 07:00.

2. За допомогою вбудованих в електроприлади таймерів або з розумною розеткою з цифровим таймером або функцією управління через Wi-Fi можна налаштувати роботу електроприладів в годинни з пільговим тарифом - бойлери, кондиціонери, обігрівачі, зарядка ноутбуків і смартфонів. Холодильник і так працює цілодобово.

3. Замінити старі лампи розжарювання на LED-лампи, які споживають до 10 разів менше електроенергії, а світять яскравіше.

4. Використовувати еко-функції електроприладів, які дозволяють на 15-25% зменшити витрату електроприладів.

5. Впроваджувати енергозберігаючі звички - вчасно вимикати світло за собою, витягувати з розеток прилади, якими не користуєтеся, не залишати техніку включеною на ніч, наливати в електрочайник стільки води, скільки необхідно випити за раз.

6. Контролюйте свої витрати - вчасно передавайте показання лічильників за електроенергію, щоб платити за фактично спожиті кіловат-години, а не розраховані за середніми показниками.

7. Не накопичуйте заборгованість за світло та інші види енергоресурсів і комунальних платежів. Якщо платити за світло наперед - це дозволяє чіткіше спланувати витрати.

Прості істини

Гарно підмітив Олег Лиховид (радник у Торгово-промисловій палаті України), що найбільший урок карантину — вчитись економити гроші у більш-менш ситі дні, щоб у голодні не довелось бідувати.

Деякі корекції у реструктуризацію проведе сам карантин: люди сидять вдома і не витрачають гроші на транспорт. І як би це не звучало, але і одяг та взуття не зношується.

“Очевидно, через карантин мали зникнути посиденьки з друзями за кавою чи з чимось міцнішими, які теж грошей не додавали. Туди ж і власні розваги, клуби та спортзали. Спортом можна займатися і вдома, використовуючи масу свого тіла. Навіть є книга "Фітнес в одиночній камері" Чарльза Бронсона, що не один рік там і просидів”, - коментує Олег Лиховид.

Однак, чи не найбільшою проблемою в економії є відмова від залежностей. Це сигарети, алкоголь, солодощі.

“Для багатьох це важко. Значно важче, ніж скаржитися на дефіцит коштів. Саме тут пролягає межа, що розділяє бідних і багатих.

Якщо почати вдумливо ставитися до своїх видатків, кожен побачить, як мало потрібно для життєдіяльності і дуже здивується, куди до цього дівались зароблені гроші”.