prozorroЦя історія про те, як ми вирішили в тендері участь брати, і що з цього вийшло.

Дія перша: коротка передумова

Я вже півтора роки створюю новий стартап: EdPro. Нашим першим продуктом мав бути конструктор для проведення лабораторних робіт з фізики, але це окрема історія.

У зв’язку з тим, що ми розробляємо проект для шкіл, ми відслідковуємо, що в цьому напрямку відбувається/змінюється у Львові та Україні.

Один з найцікавіших міських проектів - це закупівля інтерактивного обладнання в кабінети фізики, а саме інтерактивних панелей.

Було проведено вже два тендера та закуплено 22 панелі. Зараз триває тендер на закупівлю ще 98 панелей.

Вважаю, що місто робить надзвичайно важливий крок та купує правильне обладнання, але я був здивований, що на ринку немає конкуренції, а обладнання, яке продається, могло б бути сучаснішим. Думаю, якщо вже закупляти обладнання, то воно повинно бути актуальним ще як мінімум 10 років.

Ми почали вивчати ринок, поїхали в Китай, знайшли декілька заводів, вибрали найкращих, домовились про виробництво обладнання для нас, виготовили першу партію, привезли в Україну, розмитнили, зробили сертифікати. Крім цього, знайшли найкращий, на нашу думку, софт для освіти, софт та контент від якого відпадає щелепа: http://mozaweb.com. Поїхали в Угорщину, домовились про співпрацю та розпочали локалізацію, яку плануємо закінчити до листопада.

На сьогодні ми маємо власні інтерактивні панелі: EdProTouch та рішення для освіти EdProEducationKit.

Панелі та програмне забезпечення - найсучасніші, а рішенню немає аналогів на ринку! Ми львівський стартап!

І от, маючи все це, ми вирішили прийняти участь в тендері на 98 інтерактивних панелей, який оголосило місто.

Дія друга: тендер

interpaneliУправління освіти ДГП Львівської міської ради оголосило тендер. Вся інформація та пропозиції сторін тут:

Для нас це новий досвід, тому готувались ми дуже ретельно та радились з купую юристів стосовно вірного заповнення всіх документів

Вийшли на тендер з пропозицією набагато кращою, ніж просило місто. Декілька фактів:
• місто просило HD ми запропонували 4K Ultra HD екран. 4K екран краще для викладачів, дбаємо про зір.
• місто просило Intel i5, а ми запропонували Intel i7.
• місто просило 4GB DDR3 оперативної пам’яті, а ми запропонували 8GB DDR4. Це вимога сучасного програмного забезпечення. 4GB може бути недостатньо в майбутньому.

Порівняльна таблиця також є на Prozorro. Подивіться тут.

Місто прийняло всі наші документи та допустило нас до аукціону, який мав відбутися на початку липня. До аукціону допустили також інших 3-х учасників, які запропонували ОДНАКОВУ МОДЕЛЬ панелі! При цьому ці 3 учасники є фактично дилерами ОДНІЄЇ КОМПАНІЇ, а отже діють в її інтересах.

І тут несподіванка, на нас подав скаргу інший учасник тендеру у відповідну Колегію при Антимонопольному Комітеті (далі Колегія). Ми взагалі не знали про її існування і уявляєте - ця колегія може зобов’язати замовника відхилити пропозицію учасників на підставі скарги. Ми, як учасник тендеру, ніяк на це повпливати не можемо. НІЯК, оскаржити скаргу на те що нас допустили до аукціону не можемо! Нонсенс!

Якщо подумати логічно, то 3 інші учасники мали б подавати скарги один на одного так як вони пропонують однаковий товар від одного дистриб’ютора і мають бути зацікавлені в тому щоб заробити максимум від своєї дилерської маржі. Наші панелі мають набагато кращі технічні характеристики, і тому повинні бути дорожчі ніж їхні і не повинні складати цінової конкуренції в аукціоні. Проте скарга була подана на нас, а не на інших учасників.

Що ж далі…

Колегія прийняла рішення вилучити нас з тендеру. Знаєте, яка причина: тому що ми подали порівняльну табличку.Якщо б ми її не подали, тоді все б було гаразд, так як інші учасники її чомусь не подали, а раніше завжди подавали. Уявляєте, який рівень абсурду?

Комісія створила монополію в тендері, вилучивши з нього єдиного конкурента з кращою технічною пропозицією та залишила 3 компанії з однаковим товаром, тільки за те, що ми показали, що наш товар кращий!
Місто було змушене нас вилучити з тендеру так як рішення є обов’язковим до виконання.
Аукціон запланований на четвер. Цікаво буде побачити кінцеву ціну.

Мої припущення / міркування:

interpaneli1№1 Бачу ознаки корупції або злочинної халатності в діях Колегії
• Основне завдання Антимономольного Комітету - це слідкувати за тим щоб не було монополії. Своїми діями Колегія позбавила нас можливості участі в тендері і залишила на ньому трьох учасників, які пропонують один і той самий товар від одного дистриб’ютора. По факту було створено монополію руками антимонопольного комітету!!!
• Колегія позбавила нас можливості приймати участь в тендері під надуманим приводом - ми подали порівняльну таблицю. Почитайте цю таблицю і ви побачите, наскільки наш товар технічно кращий пропонованого іншими учасниками.

№2 Має місце узгоджені дії сторін.
• подивіться як проходити попередні тендери, там можна зробити багато цікавих висновків. В першому тендері приймали участь всі 3 учасника, які зараз пройшли на етап аукціону:
o 3.10.2016: https://auction.openprocurement.org/…/c95d0e9bb6ab419cb9189…
o 22.11.2016: https://auction.openprocurement.org/…/a20af3be1e854e1088a31…
o 23.01.2017: https://auction.openprocurement.org/…/db7db3ba6de347bf816b9…
• сторони не подавали скарг одна на одну, хоча є причини скаржитись. Вони дають однакову модель - прямі конкуренти. Також вони вже приймали участь разом в одному тендері та програвали. Чому не скаржаться один на одного?
• всі учасники не подали порівняльної таблиці, хоча в попередніх тендерах вони її подавали, та характеристики їх товару не відповідають на 100% тим, які вимагає місто

№3 Prozorro - це суперова штука але є в тій системі недопрацювання. Вдумайтесь: в антимонопольному комітеті є адміністративна колегія, що розглядає всі скарги по всіх тендерах. це ніби незалежний орган до складу якого входить лиш декілька обраних. Вони можуть викинути з тендера будь-якого учасника та розвернути його в “правильному” напрямку. чи є тут можливості для корупції? Питання риторичне, особливо враховуючи мільярдні суми, що проходять через Prozorro щодня. Ось так і живемо – з одного боку в нас є супер система Prozorro, що реально працює, економить кошти і виграє перші місця в світових рейтингах собі подібних, а з іншого боку є “поважні” і “незалежні" члени адміністративної колегії, які прикриваючись іменем україни зводять все на нівець.

P.S.
Шкода що нас не допустили до тендеру і не дали оголосити свою ціну, проте ми це зробимо зараз. Отже, ми пропонуємо комплексне рішення для освіти по суперовій ціні, деталі тут.
Все українською мовою, і ми дуже переживаємо за якість.

P.P.S.
Всім, хто має бажання купити інтерактивне обладнання в школу, дуже рекомендую звернути увагу на наступне:
• обладнання має бути легке в використанні, швидко встановлюватись, та не потребувати постійного обслуговування.
• має бути сучасний освітнього контент. Продукти Mozaik Education - це найкраще комплексне рішення, зверніть увагу!
• викладачів мають навчити використовувати обладнання та контент
• бажано купувати 4K UltraHD монітори, від них менше стомлюються очі людини, що стоїть поблизу. Подбайте про викладачів.
• має бути мінімум 8GB оперативної пам’яті щоб забезпечити вимоги сучасного софта сьогодні і в близькому майбутньому
• тут є порівняльна табличка різних рішень, подивіться.