887b45f 690 690x426Із видобуванням золота усе було простіше. Та й, зрештою, його можна було торкнутися, і навіть на зуб спробувати. Із криптовалютами  непідготовлений мозок може й вибухнути. Але вартість у 18 тисяч доларів за "біток" – це вам не хухри-мухри, і цим треба займатися, тим більше, що за прогнозами експертів, через 5 років ця цифра сягатиме 55 тисяч баксів.

Я середньостатистичний користувач ПК (чайник), який далекий від програмування, а тим більше видобування біткоінів, як Земля від Сонця. Тому мої потуги з розуміння інформації про найпопулярнішу криптовалюту та її майнинг (видобування) - були важкими тортурами для інтелекту. Тому хочу подякувати Олегу Радику, що змусив у цьому копатися, Ігорю Маркевичу, що допоміг багато чого зрозуміти, Сергію Конєву, що зацікавив мене і допоміг збагнути те, що я далеко не така розумна, якою себе уявляла.

Але почнемо від початку. Як можна отримати свій особистий "біток"?

1.  Найпростіший варіант – купити його на он-лайнових обмінних пунктів. Гугл в поміч, знайти їх буде не важко. Але, як і будь-яка фінансова операція, така купівля криптовалюти може, як збагатити, так й залишити з бобами.  Зростання біткоіна, хоч і прогнозують, але давати гарантії, що не обвалиться – ніхто не візьметься.

2. Ще один легкий спосіб стати володарем бітка – біржа криптовалют. Там продають та купують усі альткоїни (криптовалюти), які існують. Український ресурс тут

3. Тепер вже найважчий спосіб – безпосередньо стати копачем і зайнятися майнингом (видобуванням) біткоінів.
Ось тут, на третьому пункті, середньостатистичний українець повинен добряче зосередитись та провести математичні операції в голові, аби підрахувати витрати-прибутки від такої роботи. Спершу слід оцінити свої знання, бо більшість сайтів створені для розумників-програмістів. Але немає нічого неможливого, для HomoSapiens, зрештою і зайця можна навчити курити.

Якщо впевненості у розумових силах та вистачає бажання збагатитися, тоді готуємо мінімум 2 тисячі доларів, аби придбати сам майнер, який й буде на нас працювати. Чому такий дорогий. Бо тепер таких самих копачів біткоінів, як ти занадто багато, і здобути їх щоразу важче. Тому майнер має бути дуже потужним. На сьогодні кращим з кращих вважається https://99bitcoins.com/antminer-s9-review/

Далі обираємо собі біткойновий гаманець (вибір широкий, з різним інтерфейсом), реєструємось та обираємо команду однодумців-видобувачів, так званий, пул. З ними буде набагато простіше заробити свій "біток". Обрати правильну (потужну) команду не так просто. Але, якщо ви вже зробили купу маніпуляцій та витрат на шахтарську діяльність, то аналіз пулу  вас не повинен зупинити. Після встановлення певних програм – починаємо видобування.

Ок. Гроші вклали, майнінг працює. А от яка буде віддача і коли? З потужним майнером, прибуток має бути 0,5 бітка на місяць. Але це без врахування видатків на електроенергію. Домашня ферма потягне 5Квт/год, а якщо втягнетесь та створите величезну ферму в окремому ангарі, то електрика зжере вже 200Квт/год. До речі, справжній заробіток дасть саме  ферма в ангарі, бо потужності вже ті, що треба. І чим далі, тим більше шахтарів буде з’являтися, тим більші потужності потрібні будуть для аналізу хешів, тому й електроенергії треба більше.

А тепер найскладніше. За що копач отримує біткоіни? За те, що генерує (створює) блок. Що таке блок? Це запис частини або останніх транзакцій, які ще не входили в інші блоки. Блок заноситься в кінець ланцюга та не може бути зміненим. Зрозуміти це звичайній голові важко, але спробуємо: для створення такого блоку, майнеру необхідно розв’язати надскладну математичну задачу (звісно не в голові або папері, це за нього робить машина, в яку й вклав гроші). Результат видається в мережу, яка повинна підтвердити правильність рішення. За це ти й отримуєш бажану винагороду – "біток". Чим більше людей в команді (пулі) займаються розв’язанням задачі, тим більша ймовірність заробити. Але тут доведеться ділити криптовалюту між усіма учасниками, відносно їхнього вкладу на видобуток.

Альтернативою майнінгу є технологія ICO. Це залучення інвестицій у вигляді продажу фіксованої кількості одиниць криптовалюти. Саме ця технологія набирає найбільших обертів, але зрозуміти усю  її глибину, вашій покірній слузі, тільки ще доведеться.

Це про те, як заробити біткоін. Якщо бажання ще не зникло цим займатися, а тим більше читати мої наробки, пропоную йти далі.

im 2Звідки взявся біткоін? Якщо зрозуміємо, то й будемо знати, чи варто лізти у шахтарі.

З-поміж 4 тисяч різних криптовалют, оберти набрав саме біткоін. За легендою його створив австралійський бізнесмен Сатоші Накамото (справжнє ім’я Крейг Райт). Насправді ж, хто саме придумав цей «менінгіт» людству, достеменно не відомо. Існує кілька теорій, яка структура стоїть за бітками, і для чого їх створили. Як каже експерт Ігор Маркевич:

1. Спецслужби США, аби проводити підривну діяльність в інших країнах.

2. Федеральна резервна служба США для підриву стабільності банків. Адже криптовалюти у багатьох країнах толеруються, а в Сполучених Штатах їхній обіг обмежено.

3. Це просто створення народних грошей без централізовано підтримки. Від себе додам ще одну версію, що біткоін можливо стане заміною долару, адже американська валюта нічим не підкріплена, а сама держава має чималий борг, тому й створила цю криптовалюту.

Тепер маючи такі версії, думаємо, чи довго протягне біткоін, чи варто ставати майнером або ж вкладати свої гроші у бітки? Ці «гроші» насправді нічим не підкріплені. Або ж ми просто ще не знаємо усієї інформації (що скоріш за все і є). Забезпечуються лише майнінгом, який до речі стає все складнішим. Вигоду у цьому видобуванні знайшли багато людей, не пов’язаних видобуванням: інвестори, біржі, енергетичні компанії та виробники потужного «заліза». Тому доцільність чи недоцільність вкладень у бітки чи іншу крипто валюту прогнозувати дуже важко, так само, як й неможливо передбачити зростання вартості біткоінів, або ж їхній обвал.

Як порадили мені мудрі люди: вирішувати, Женя, тобі. Але жоден бізнес не дає гарантій заможного життя.

P.S. І наостанок, порада для тих, хто хоче копати бітки, передумав це робити, або ніколи не замислювався над цим, але має комп’ютер. Придивіться, як працює ваша машина. Якщо зненацька почала гальмувати на рівному місці, то цілком ймовірно, що ви вже стали майнером. Але не у свою кишеню, а в чужу. Ваш комп, просто використовують, як потужність для математичних обрахунків. Спробуйте себе захистити