koruption 1Заплатити гроші і не мордуватися на нарах. Ця практика вже давно працює у світі. Стрімкими темпами вона приживається і в Україні. Щоправда, навряд чи система грошових застав до кінця задовольняє українців. І проблема тут, радше, не в самій системі, а в її трактуванні.

Остаточне рішення щодо ухвалення застави і визначення її розміру – прерогатива суду. Розміри визначаються ступенем тяжкості злочину. І вони повністю на розсуд суду. Власне відсутність чітких критеріїв і турбує суспільство. Різні судові інстанції за приблизно однакові злочини можуть встановлювати різні суми застави. Власне ця варіативність і сіє в уми українців сумнів, чи завжди все чисто, чяи немає часом корупційної складової у судах над корупціонерами.

Форпост спробував згадати найрезонансніші випадки ухвалення застав львівськими судами протягом останніх років. Цифра «13» обрана для нашого ТОПу, зрозуміло, не випадкова.

Обвинувачена в білому халаті

koruption 4Заступниця головного лікаря Львівської обласної клінічної лікарні Наталія Ван Доеверен сплатила 82 тисяч застави та вийшли на волю 1 грудня минулого року. У СІЗО ця чарівна дама пробула лише один день.    

28 листопада лікарка, за версією поліції, вимагала і, в результаті, отримала від мешканки Львівської області 6 тисяч гривень за сприяння у прийнятті її на лікування та формування медичної документації. Пацієнтка передала гроші медику у її робочому кабінеті. Ван Доеверен, звісно, вважає, що її підставили.

Халатний директор

У ніч на 27 листопада вогнеборці ліквідували масштабну пожежу в розважальному центрі «Мі100» на вулиці Науковій. На ранок у лікарні потрапило 25 людей, і двоє з них — до реанімації. За даними правоохоронців, причиною займання стало невдале фаєр-шоу. В ніч на 29 листопада у Львові помер 47-річний відвідувач шоу.

Відтак керівника львівського клубу «Мі100» взяли під варту. Слідча Франківського районного відділу ЛМУ ГУМВС України у Львівській області Ольга Москаль повідомила, що директор закладу С.Чередніченко, якому Франківський суд міста Львова обрав запобіжний захід, а саме тримання під вартою, сплатив заставу в розмірі 87 тис. грн.

Додамо, що ч. 2 ст. 270 КК України (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) КК України, яку інкримінують директору, передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Непотопимий ректор

koruption 5Підозрюваний в отриманні хабара ректор Львівської фінансової академії Петро Буряк 19 березня 2015 року вийшов із СІЗО на волю, після того як сплатив визначену судом заставу у розмірі 97 440 грн.

Петра Буряка затримали у понеділок під час спроби отримання хабара у $2 тис. Після затримання правоохоронці провели обшуки в його кабінеті і помешканні, під час яких, за інформацією МВС, виявили і вилучили готівкою понад 2 мільйона, а також 5 кг золота.

Цікаво, що під час перебування Буряка у СІЗО у Львівській фінансовій академії відбулися заплановані раніше перевибори ректора, на яких трудовий колектив на безальтернативній основі переобрав його ректором.

Сміттєве керівництво

16 серпня минулого року колишній директор ЛКП «Збиранка» Богдан Горбаль, а також його заступник Борис Плашенко вийшли із СІЗО, внісши заставу в розмірі 110 240 гривень кожен.

Керівників «Збиранки» взяли під варту після резонансної трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі, під час якої загинули люди. Розслідування катастрофи триває.

Депутати-вимагачі

koruption 617 жовтня військова прокуратура та СБУ затримали трьох депутатів Винниківської міськради, які вимагали 10 тисяч доларів хабаря у приватного підприємця за продовження договору оренди земельної ділянки.

Затримали, зокрема, депутатів «Громадянської позиції» Богдана Явного, який є заступником голови земельної комісії Винниківської міськради, Всеволода Хому і депутата «Партії простих людей» Андрія Чорного.

Спершу Шевченківський суд встановив доволі високі розміри застави. Чорному у 4 мільйони, іншим фігурантам – відповідно, 1 млн 378 тисяч гривень та 2 млн 750 тисяч гривень. Однак згодом Апеляційний суд Львівської області переглянув рішення Шевченківського суду Львова та зменшив розмір застав усім трьом депутатам. Після зменшення розміру застав до 116 тисяч 31 жовтня усі депутати вийшли на волю, сплативши необхідну суму.

Поліцейський-поборник

koruption 810 квітня, на волю під заставу вийшов заступник начальника Сихівського відділу Нацполіції майор Петро Проць, якому інкримінують отримання неправомірної вигоди. Сума застави склала 128 тисяч гривень.

Відповідне рішення 7 квітня, ухвалив Галицький районний суд Львова.

6 квітня, о 12.10 у Львові за підозрою в отриманні неправомірної вигоди було затримано заступника начальника Сихівського відділу поліції. Затримання здійснювали працівники Львівського управління департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції спільно із представниками прокуратури Львівської області.

Заступника начальника було взято біля входу у Сихівську районну адміністрацію, де він отримував від підприємця 2,5 тисячі гривень, які попередньо були помічені.

Під час обшуку у помешканні затриманого Петра Проця виявили 60 тисяч гривень і 3 400 євро.

Начальник СІЗО

koruption 7Затриманий на хабарі начальник Львівського СІЗО Богдан Гальчишак сплатив на рахунок Шевченківського районного суду заставу у розмірі 300 тис. грн.

27 березня, в Шевченківському районному суді обрали запобіжний захід Богдану Гальчишаку у вигляді тримання під вартою протягом 2 місяців чи сплатити заставу у розмірі 300 тис. грн.

Гальчишак заставу сплатив і вийшов на волю, де одразі пішов на лікарняне. У цьому випадку про «косіння» не йдеться: після затримання Богдану Гальчишаку провели операцію на серці.

15 березня його затримали на хабарі у 54 тис. грн.

Начальник митниці

koruption 226 січня цього року в.о. заступника начальника Львівської митниці Юрій Борисов, якого затримали на хабарі у 15 тис. доларів, сплатив 400 тис. грн застави і вийшов із СІЗО на волю.

Шевченківський районний суд Львова 21 січня обрав запобіжний захід Юрію Борисову – тримання від вартою терміном на 2 місяці з можливістю сплати застави у 400 тис. грн.

Як повідомлялося, 19 січня Юрія Борисова взяли під час одержання неправомірної вигоди – 15 тис. доларів США. Посадовець вимагав гроші від підлеглих за «нестворення їм перешкод під час проходження служби та непереміщення їх із займаних посад». Суми «данини» коливалися від 4 тис. грн до 2 тис. доларів.

Спецоперацію із затримання провели працівники прокуратури Львівського гарнізону та управління захисту економіки у Львівській області.

Начальник колонії

На початку серпня 2015 року на Львівщині було взято під варту начальника Миколаївської виправної колонії№ 50 за одержання 5 тисяч доларів США хабаря.

За даними відомства, Шевченківський районний суд Львова задовольнив клопотання військової прокуратури Західного регіону України та обрав для начальника колонії запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб.

Водночас, за вимогою прокуратури підозрюваному встановлено розмір застави у розмірі 1 млн 280 тис грн.

Митник двох областей

Затсупника начальника львівської митниці, який на той час виконував обов’язки керівника Івано-Франківської митниці, затримали 18 березня при спробі дати хабар у розмірі 40 тисячдоларів.Внісши на рахунок Шевченківського районного суду заставу у розмірі 1 280 тис. грн, він вийшов на волю..

Кошти в розмірі 40 тис. дол. призначалися військовому прокурору Львівського гарнізону Владиславу Савинцю за непритягнення до кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження, що розслідується прокуратурою гарнізону.

Окрім того, митник обіцяв надавати щомісячно 10 тис. доларів за неперешкоджання у здійсненні його протиправної діяльності.

Головний комунальник Львова

koruption 319 листопада минулого року у Шевченківському суді Львова відбулось судове засідання у справі начальника управління житлового господарства Львівської міськради Юрія Гольця, якого затримали на хабарі. 

Юрію Гольцю обрали запобіжний захід – його взяли під арешт, однак передбачили можливість застави у розмірі 2 мільйони гривень.

2 грудня чиновник сплатив кошти і вийшов на волю.

Поплічник Садового

koruption 10У заподіянні шкоди міському бюджету Львова на 2 мільйони гривень був звинувачений екс-радник мера Львова та екс-керівник ЛКП «Львівелектротранс» Андрій Федоренко. Йдеться про славнозвісну закупівлю німецьких вживаних трамваїв за завищеною ціною, які були придбані у 2007-2008 роках. Зловживання, як говорилось у повідомленнях обласної прокуратури, було підтверджено висновками судово-економічної експертизи та актами КРУ.

За фактом привласнення службовими особами ЛКП "Львівелектротранс" (який на той час очолював Андрій Федоренко) і ТОВ "Сармат" бюджетних коштів в особливо великих розмірах прокуратура Львівської області 1 квітня 2009 року порушила кримінальну справу.

Суд встановив йому заставу у розмірі 6 мільйонів 800 тисяч гривень.

За Андрія Федоренка заступилися Комітет підприємців Львівщини, деякі народні депутати, які вважали, що доля Федоренка – це помста Садовому. Під стінами суду навіть проходив пікет.

Зрештою, 29 березня 2016 року, Апеляційний суд Львівської області відпустив екс-радника міського голови Львова і екс-керівника «Львівелектротрансу» Андрія Федоренка з-під варти, змінивши запобіжний захід щодо нього на домашній арешт.

Екс-директор бронетанкового заводу

koruption 91 жовтня 2015 року під час обшуку в квартирі затриманого екс-директора Львівського бронетанкового заводу Олександра Остапця слідчі військової прокуратури знайшли 2 мільйони гривень. Слідство вважало, що ці кошти призначалися на ремонт військової техніки для фронту, а посадовець їх нібито привласнив.

Суд визначив найбільшу на той час в Україні суму застави – 30 мільйонів. Остапець її не сплатив і чесно відсидів у СІЗО.

20 травня минулого року Сихівський районний суд виніс вирок у справі розкрадання державних коштів в особливо великих сумах. Підозрюваного екс-директора Львівського бронетанкового заводу Олександра Остапця визнали винним та засудили на 5 років умовно із випробувальним терміном три роки і присудили штраф 11,9 тис. грн. Остапця відпустили на волю просто у приміщенні суду.