pisniНаприкінці  липня відбувся запис чергового синглу Анастасії Приходько та Дарії Зубенко, парамедика батальйону «Госпітальєри» в проекті #ПісніВійни. У цьому проекті уже вкотре записують дуетом пісні відомі виконавці та військові, медики і волонтери. Ті люди, для яких війна не просто хроніка новин, а їхнє життя, життя та смерть їхніх друзів та близьких.

Про культурний проект #ПісніВійни розповідає його засновник Галина Гузьо.

«Все почалось ще навесні 2016 року. Я працюю менеджером співака Павла Табакова і минулого року Павло написав музику на вірш свого знайомого Василя Фасюка з Буковини. Пісня називалась «Дорога на Схід». В процесі роботи у Павла виникла така думка, що правильніше буде, коли цю пісню заспіває не він, а самі воїни.

guzyo galyna
Галина Гузьо
Ми зрозуміли, що ця ідея вірна, тому що якраз такої пісні бракує Україні під час війни на Сході для згуртування, патріотичного настрою як військових, так і мирних людей.

Ми поставили собі завдання знайти тих військових які зможуть її заспівати. Ми звернулись на Яворівський полігон, звернулись в Західноукраїнський медіа центр, до полковника Олександра Поронюка звертались. І завдяки цим зусиллям нам вдалось знайти співочих воїнів АТО. Вони в той час воювали в різних частинах, тому дуже багато зусиль приклали, щоб їх зібрати разом, познайомити.

Ми привезли їх до студії, Павло послухав як вони співають, і це практично був початок.

Вдруге ми запросили їх уже на запис пісні. Павло допомігїм зробити запис і таким чином народилася пісняу у виконанні воїнів «Дорога на Схід». Так назву вона отримала в медіапросторі і так її і транслювали на радіостанціях – бійці АТО, «Дорога на Схід».

pisni1
Пісня «Дорога на Схід» у виконанні бійців АТО та Павла Табакова
Коли в студії йшла робота над записом, кожен хлопець розповів, що має свою якусь персональну музичну творчість. Хтось пише та співає свої пісні, хтось чужі, хтось навіть робить свої записи.

І тоді в мене виникла ідея. Адже війна триває вже кілька років, і за цей час фронт народив уже не одну пісню, яка передає нашу сучасність, реалії війни. Це не повстанські пісні, не пісні Другої світової війни, а власне сьогоднішня фронтова спадщина української війни.

Я почала шукати ці доробки, промоніторила Інтернет, відібрала на свій смак пісні, які особисто мене зачепили і почала зв’язуватись з авторами. Це було дуже непросто, тому що пісні були наспівані під гітару, зняті на телефон і закинуті в YouTube. Ні авторства, ні контактів - просто боєць з позивним таким-то. Я зв’язувалась, спілкуватись з ними і пропонувала записати їх пісні на професійній студії, щоб вони звучали якісно і ми могли зберегти їх для майбутніх поколінь.

Аби підсилити це все, надати темам, які порушуються в творчості більшого резонансу і допомогти дізнатись про них якомога більшій кількості українців, вирішили залучати відомих артистів.

pisni3
Кіборг Станіслав Паплінський та фронтмен гурту KozakSystem Іван Леньо виконують написану Станіславом пісню «Воля»
Адже основний посил цих пісень - це те, що ми тут шановні з вами ходимо в кав’ярні, живемо своїм життям, і щоб ми могли все це робити нам там хлопці тримають небо.

І ці пісні, написані бійцями, є доволі простими, з простими словами, які це доносять. Бійці самі пережили, те, про що співають. Їхні емоції і переживання щирі.

Ми вирішили формувати унікальні дуети бійців, авторів цих пісень із відомими українськими артистами. Кожен раз це починалося з пісні – я знаходила пісню, і домовлялись з артистом, пропонували йому виступити в такому дуеті.

Перша наша пісня, яку написав воїн-ветеран, який воював ще в Афганістані, Олександр Рожко і лідер гурту «Антитіла» Тарас Тополя. Вони записали сильну авторську річ «Не сумуй». Тарас погодився на пропозицію, навіть не читаючи текст пісні, сказавши, що це те найменше, що він може зробити.

Всього записано 13 пісень. Останньою записали тринадцяту з Анастасією Приходько.

Ця пісня називається "Дівчата" і це вже друга "жіноча" пісня у нашому проекті - перша має назву "Щастя - коли ти не йдеш на війну" у виконанні десантниці 80-тої бригади Ірина Красоти і співачки Ірини Долі.
 Анастасія Приходько співала її в дуеті з воїном-жінкою, парамедиком батальйону «Госпітальєри» Дарією Зубенко. Автором слів пісні є волонтерка Олена Задорожна. Музику написала школярка Дарина Яковенко, ще в 2014 році, коли їй було всього 14 років. Анастасія одразу ж погодилась працювати, тому, що пісня є дуже чуттєвою, про долю жінок на війні. Чому вони йдуть на фронт, чому «міняють підбори на берці», чому вчаться тримати зброю і рятуват життя бійців.

pisni4
Під час запису кліпу на пісню «Дівчата»
Настя з Дашею дуже швидко знайшли спільну мову. Зразу можу відзначити, що обоє дівчат дуже гарно співають. Я очікую, що це буде одна з найпотужніших пісень проекту.

Плани на найближче майбутнє  

Попереду в нас ще запис пісні, дует нацгвардійця Зеновія Медюха зі Стрия і лідера гурту «ОтВінта» Юрія Журавля. Ми її запишемо в найближчий тиждень.

А на 14 жовтня до Дня захисника України плануємо презентацію нашого альбому. До нього увійде загалом 15 пісень і один бонус-трек. Тобто чотирнадцять унікальних для української культури дуетів. Пісня «Дорога на схід», з якої все починалось, буде у двох версіях. Перша, яка відкриватиме альбом, у виконанні бійців АТО, а заключна – бійці разом з Павлом Табаковим. Бонус-трек – сольна пісня барда і волонтерки Христини Панасюк, яка останні три роки об’їздила з концертами Схід України. Ця пісня буде мати назву «Дай боже сили, нашим солдатам».

Важливо те, що всі наші артисти, які беруть участь в проекті – Тарас Тополя, Арсен Мірзоян, Павло Табаков, Сергій Фоменко, Іван Леньо, Віктор Винник, сестри Тельнюк, Олексій Бик, Оксана Муха, Аничка Чеберенчик, Ірина Доля, «Пікардійська Терція», Анастасія Приходькоі та Юрій Журавель - це патріоти, незаплямовані музичні українські виконавці. Це люди, які не схибили ніде, які всіляко підтримують армію. Хтось постійно волонтерить, як гурт «Антитіла», хтось підтримує концертами, хтось виступає в госпіталі.

pisni5
Парамедик Дарія Зубенко заспівала разом з Анастасією Приходько
Артистам доводиться співати з людьми, які зблизька бачили війну, бачили смерть друзів, які знають лише біле та чорне. Ці люди не звикли до нещирості, вони її зразу відчувають.

Це як своєрідний детектор. Як сказав мені один воїн, якби я побачив нещирість намірів, я би розвернувся і пішов.

Хоч вони й розуміють, що це так само музичний, інформаційний фронт, в якому поки що, на жаль, ми програємо Росії. Вони це розуміють, тому долучались до проекту, але для них перш за все була важлива щирість.

Ми дуже сподіваємось, що цей альбом буде хітом, адже ці пісні написані воїнами. Це наша подяка і присвята тому, що вони для нас роблять».