121040090 739841299927179 7064145969472264098 nЗустріч із Романом Городечним відбулась у Червонограді на території сучасного житлового комплексу «Екопарк». Цей проект став для нього однією із вершин, яка йому вкотре підкорилася.

Сьогодні відомий підприємець, меценат, спортсмен Роман Городечний є кандидатом у депутати до Львівської обласної ради від політичного об’єднання «Варта».


- Колись у вас був намір балотуватися до ВРУ самовисуванцем, вам не підходила жодна із політичних сил, яка йшла на вибори. Зараз ви балотуєтесь до Львівської обласної ради від «Варти», чому саме вона і хто із політичних сил пропонував вам поповнити списки кандидатів?

- Чому саме «Варта»? Раніше я не був готовий йти з будь-якою політичною силою, тому що в них є засновники в Києві, які кажуть куди йти і що робити, а кінцеве рішення завжди приймається в Києві. Тобто на місцях люди є членами партії, удають, що ухвалюють рішення, але по суті кінцевих рішень не приймають.

«Варту» ми створили самі. Це люди, яких я знаю понад 10 років, з якими робили проекти щодо допомоги військовим, боротьби з коронавірусом – допомоги медикам. Це люди, які ще не були у владі, але вже створили кілька проектів, які мене запалили йти з ними разом.

- Ті, з ким працюєте в бізнесі - це надійні, перевірені люди. За якими критеріями обирали політичну команду? Наскільки добре знаєте їх особисто?

- З ким йду на вибори до Львівської обласної ради – з ними ми робили проекти, не залежно від виборів, і це їхній поклик душі. І це був один із основних елементів створення команди.

- Які зміни плануєте впроваджувати з мандатом депутата?

- Для мене депутат облради – це сильний лобіст свого регіону, який може зайти в будь-який кабінет і затягнути фінансовий ресурс на свій округ.

Чим відрізняється бізнес від політики? Бізнес має чіткі завдання і чітку кінцеву ціль. У політиці ці процеси змазані.
Я прийшов у політику тоді, коли закінчив і здав об’єкт «Екопарку». До того часу я вважав, що це неправильно, безвідповідально йти, не показавши, що ти не можеш нічого зробити. Спочатку необхідно показати, що ти без влади, без політики можеш закінчувати проекти й вже тоді розказувати, як ти вмієш робити якісь добрі речі.

- На яку підтримку з вашого боку можуть розраховувати представники малого бізнесу, якщо станете депутатом обласної ради?

- Незалежно від того, переможу я на цих виборах чи ні, я все одно підтримуватиму малий бізнес. І коли приходять підприємці і кажуть, що в них є проблема, здійснюється тиск від певної структури. Маючи юридичний відділ, службу безпеки, ми вивчаємо це питання і допомагаємо. Ми готові створити в Червонограді консультаційний орган, який підтримуватиме підприємців на етапі створення підприємства, ведення бізнесу, роботи з державними органами, щоби був механізм роботи з державою.

- Особисте життя напоказ… ваша думка щодо цього змінилася. Бо раніше ви не бажали йти у політику саме через це…

- Чому змінилась моя думка – ми самі створили цю силу, розуміємо куди рухаємося. І це якийсь новий виклик, скажу відверто ще один такий специфічний мотиватор: оскільки закрилися кордони і не можливо поїхати в гори, мені потрібно якась вершина. Я вважаю, політика - це така вершина, яка може дати доволі цікавий результат і для людей, і для мене, це дуже цікавий новий досвід.

- У владі необхідно йти на компроміси. Чи готові підтримувати рішення іншої депутатської фракції, навіть якщо воно не буде правильним, але лише тому, що ця фракція схвалила ваші пропозиції?

- Всередині партії «Варта» є домовленість: якщо хтось має категоричне заперечення щодо рішення – він його озвучує, пояснює чому так і тоді приймається рішення. Основне, що є в партії «Варта» – це особиста думка кожного, вона має бути вислухана і аргументована.

- З якими політичними партіями готові працювати в обласній раді?

- Я не готовий сказати зараз на 100%. Все буде залежати від того, хто зайде. Я завжди казав: країну будують люди, а не партії.

- Чи є соціальні проекти, які плануєте втілювати?

- Є ряд соціальних проектів, які втілюємо декілька років: у школі №1 є стипендія «Екопарку» – щороку нагороджуємо 5 найуспішніших дітей. Я президент баскетбольного клубу «Львів» і хотів би розвивати баскетбол у Червонограді. Щодо спорту готові слухати пропозиції: подобається футбольний напрям, мені імпонують певні думки президента місцевої футбольного клубу «Шахтар» Романа Гусара, спілкувались з представниками клубу вільної боротьби. Вважаю, що для того, щоб побороти наркоманію не треба ловити наркоманів. Треба зробити дії, які попередять дітей і це буде нецікаво їм в принципі. А спорт найефективніший варіант боротьби з наркоманією, як на мене.

- Які цінності сповідує команда «Варта»?

- Чесність, цілеспрямованість і командний дух.

- Які будуть три основні результати роботи Романа Городечного - депутата Львівського обласної ради?

- Привести у Червоноград мінімум трьох інвесторів, які отримають від мене гарантію того, що їм тут дадуть нормально працювати і не будуть перешкоджати. Нехай не помагають, але й не перешкоджають.

Друге – це спортивний розвиток, щоби Червоноград виставляв свої команди у всіх можливих видах сортах на всеукраїнському рівні. Мне розпирає від гордості, коли бачу, як українські спортсмени на п’єдесталі підіймають прапор України.

І третє – створити школу малого бізнесу у Червонограді, який би розвивав регіон у комплексі. Адже мале підприємництво несе за собою безліч позитивних моментів. Наприклад, працюючи в підприємця тим самим ти не береш гроші з бюджету: а коли стаєш на облік «біржі праці», тим самим береш кошти з бюджету. Адже ми платимо податки, а безробітний бере сплачені нами кошти. Чому в нас на відкриття спортивних майданчиків, парків запрошують чиновників, а не підприємців, платників податків, за чиї кошти і вдалося втілити цей проект?

Інтерв’ю за матеріалами Нео Радіо.