teatralna1Центр Львова, привабливий та затишний для туристів, далеко не такий комфортний для його мешканців. Кам’яниці тут приватизовуються, реконструкції приміщень часто-густо проводяться із самовільним переплануванням, забігайлівки та ресторанчики докучають мешканцям, літні майданчики крадуть кожен метр львівської бруківки… Усе це викликає невдоволення львів’ян, які сповна відчувають, що таке жити у серці туристичного міста.

Ось уже як півроку проти відкриття чергового закладу харчування виступають мешканці двох будинків на вулиці Театральній. Їхній представник Назар Тимняк, який живе у будинку на Театральній,7, розповів Форпосту, чому люди виступили проти кафе.

За його словами, рік тому, 21 січня, його та сусідів представники ресторатора попередили, що мають намір тут облаштувати заклад харчування. Жителі будинку очікували, що відбудеться збір підписів мешканців для відкриття тут харчевні. В цьому приміщенні багато років поспіль функціонував банк, меблевий магазин, і зміна цільового призначення приміщення, як гадав співрозмовник, можлива тільки з врахуванням думки мешканців.

«Вони (представники орендаря – прим.) вивели у підвал каналізаційні і водостічні труби, зайшовши без дозволу у чужі підвальні приміщення. Зробили це влітку, коли більшість людей була у відпустках. Мешканці почали бити на сполох, написали скаргу в ЖЕК. На запитання :”Де дозвільні документи?” - нам відповіли, що документи у міській раді, але нам їх не показали. Ми наполягали на демонтажу цих труб. Вони погодилися зняти водяні труби, проте каналізаційні залишили. Ми розуміємо, що для повноцінного функціонування закладу необхідна велика кількість води. В будинку є проблеми з водопостачанням. На останні поверхи вода доходить з малим тиском. Відкриття такого закладу тільки погіршить подачу води мешканцям.

Тоді представники орендаря почали пробивати витяжку, – встановили трубу вентиляції у подвір’ї будинку №5 («конструкція прикріплювалась до контрфорсної стіни будинку №7, і хоча саму конструкцію демонтували, балки для кріплення вентиляції залишились на контрфорсі, також внаслідок дій будівельників було пробито наскрізний отвір в капітальній стіні будинку» – зі скарги мешканців). Таким чином вони понищили будинок. Тепер Галицька адміністрація судиться з ними за ту витяжку», - розповідає Назар Тимняк і запевняє, що мешканці із першої скарги заявили, що «не хочуть ставати заручниками бізнес-планів рестораторів».

Також львів’янин скаржиться, що витяжна труба проходить занадто близько до вікон мешканців, коли виглядаєш надвір, відчувається монотонний шум, який можливо і є нормою, але він «психологічно давить на мешканців».

«Нам погрожували, що якщо ми не допустимо їх до підвалу, то залишимось без води.. Закладу потрібне окреме водопостачання,а вони споживають воду з нашого будинку і уже постфактум роблять проектну документацію. Треба було її спочатку робити. Є Декларація, а де документи від «Львівводоканалу»? І взагалі, нащо така організація (ДАБі – прим.), яка замість того, щоби пильнувати, нічого не перевіряє, і від неї нема відповідей», - скаржиться Назар Тимняк.

У будинку, за словами пана Назара, окрім того пішла тріщина на сходовому майданчику, але мешканці її не зафіксували вчасно, і довести, що то наробили представники орендаря, не можуть.

В останній своїй скарзі, тепер до прокурора області, мешканці зазначають, що представники власника розробляють документацію на підключення водопостачання попереднім числом, хоча 3 січня заклад нібито почав працювати (зараз він не працює – Форпост), мешканці просили показати дозволи від «Львівводоканалу», але їх так ніхто і не бачив…

teatralna2Варто сказати, що заклад власне ніяк і не може відкритись через колективні скарги мешканців, і їхнє вороже ставлення до такого типу закладу. Відповідно, ресторатори без сумніву, несуть немалі збитки. Тим не менше, вимога мешканців безапеляційна: щоб за вказаною адресою ніякого закладу харчування не було взагалі.

«Ми не хочемо тут закладу харчування, тому що історії із закладами у центральній частині міста закінчуються конфліктами зі всіма мешканцями. Ви запитайте, хто задоволений. Крім того працівники закладів виходять на перекури. Також це будуть робити і відвідувачі закладу харчування. Запах диму буде наповнювати навколобудинковий простір. Також з часом виникне питання із виносним майданчиком, який «забере» тротуар», - каже Тимняк.

В управлінні охорони історичного середовища Львівської міськради людям не пощастило знайти підтримки, мовляв, то не їхнє компетенція, хоча, зазначає мешканець, «хіба старенька пам’ятка архітектури у центральній частині міста, - це не їхня компетенція, якщо зафіксовані пошкодження?».

До речі, німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZвиділило 300 тисяч гранту на реставрацію їхнього дворику. На передбачене умовами надання гранту його забезпечення Назар уже зібрав від мешканців 25 тисяч гривень.

Своєю чергою представники підприємців говорять, що для такого супротиву мешканців немає підстав, за винятком хіба особистої неприязні до орендаря, або своїх інтересів та надій отримати певну особистісну вигоду.

«Проти нас йде цілеспрямована війна, ми не можемо відкритися, і заклад терпить шалені збитки», - говорять представники орендаря.

Тим часом у Галицькій районній адміністрації Форпосту підтвердили, що подали на орендарів до суду.

«Було прийнято розпорядження стосовно орендарів нежитлових приміщень, – зобов’язати за власні кошти закласти самовільно влаштовані два дверні пройоми на Театральній,7, крім того демонтували металеві балки, влаштовані на контрфорсній стіні зі сторони дворового фасаду. Це розпорядження не було виконане, і Галицька адміністрація подала позовну заяву до суду. Ми позиваємось до Івашкевича і Оніщенко», - зазначив заступник голови Галицької районної адміністрації Андрій Зозуля.

За його словами, в адміністрації також є заперечення щодо проведення за цією адресою окремої гілки водопостачання.«Там був певний конфлікт стосовно водопостачання. Вони до нас звертались, щоб провести окрему гілку з Театральної. У нас є заперечення, бо ми цього року тільки там зремонтували дорогу і вони розглядали інші варіанти, я так розумію, це і спричинило супротив мешканців», - додав Андрій Зозуля.

Водночас посадовець наголосив, що адміністрація не може впливати на діяльність орендарів. «Ми не є ані податкова, ані інша інстанція, щоби впливати на діяльність підприємця. Ми можемо діяти тільки в межах повноважень, що нам надані. Для того, щоб отримати декларацію на початок робіт, потрібно мати проект, технічні умови, дані про те, хто веде технічний нагляд, чи були підставові документи для реєстрації декларації… У нашому випадку ми зафіксували перепланування і подали позов до суду»,- заявив він.

Зазначимо, що замовником «реконструкції нежитлових приміщень (магазину) під кафе» площею 221,9 квадратних метрів є Павло Івашкевич, він же разом із братом, народним депутатом Дмитром Добродомовим є засновником ГО «Незалежна Асоціація журналістів-розслідувальників». У минулому, - редактор Агенції журналістських розслідувань газети «Інформатор» та працював над телепрограмою «Народний контроль».

Власником же нежитлових приміщень є Ігор Оніщенко (до справи залучено його спадкоємців).

P.S. Форпост слідкує за розвитком конфлікту і готовий оприлюднити позиції усіх його фігуратів.