1 z1524555382a237i 640x480Пісок на дорогах, на взутті, в очах і у роті - так львів’яни зустріли весну. Після зими і вправного засипання ожеледиці пісок - як не дивно - не зійшов разом зі снігом, натомість утворив піщані бурі. Чому так сталося і до яких наслідків призвело?

Весна у Львові майже як на одеському узбережжі - піщана. А все через те, що взимку комунальники утрамбовували сніг і ожеледицю піскосумішшю - дешевим і дієвим засобом. Цієї зими використали рекордні 26 тисяч кубометрів піску. Ось він і лишився на вулицях міста, коли сніг зійшов.

“З одного боку ми можливо взимку мали трошки зручніші умови для пересування, але наслідки від того набагато плачевніші, ніж хтось міг подумати”, - каже Роман Матис, керівник Управління інвестиційної політики ЛОДА.

На сайті міськради з цього приводу з’явилася петиція - львів’янин пропонує повністю замінити піскосуміш на альтернативні засоби. За 3 дні заява набрала 500 необхідних голосів. Проте у міськраді стверджують - ще до петиції отримали доручення розробити альтернативні методи.

“Після 10 числа у нас має бути зустріч із представниками львівської політехніки, які мають науковий підхід до утримання доріг. Представимо наші напрацювання, порадимося ще з ними  і тоді представимо альтернативні варіанти утримання вулиць взимку”, - каже Олександр Одинець, начальник управління інженерного господарства львівської міськради.

Проте, повністю відмовитися від піску - стверджує Одинець - Львів не може через велику кількість брукованого покриття на спусках і підйомах. Тож на окремих ділянках доведеться застосовувати піскосуміш. Така тенденція спостерігається не тільки у Львові.

“В інших українських містах аналогічна проблема, немає нічого унікального. на жаль, реалії такі, що всі використовують сіль, пісок і все”, - стверджує Роман Матис.

Лікарі-пульмонологи кажуть, що цього року спалаху захворювань через наявність піску у повітрі вони не відчули. “Тополиний пух - це алерген, цвітіння трав - алерген. Пісок ніде у наших протоколах не зафіксований як алерген. Напевно, що шкодить: в очі попадає, до рота, носа. Але щоб були алергічні прояви - того ми не відчули”, - каже Олена Кулітка, лікарка-пульмонологиня 5-ї міської клінічної лікарні.

Задуху через пісок відчули рослини, що розміщені обабіч доріг. Голова ГО “Зручне місто” Юрій Тер-Арутюнян розповідає, що вже кілька років активісти власноруч очищують рослини від піску.  

“Методи викиданя піскосуміші під дерева кожен рік лишаються ті самі. просто цього року це якесь шаленство: пісок не тільки на газонах і під деревами, він у повітрі, на тротуарах, на дорогах. все це здіймаєься вітром вгору - потім ми всім цим дихаємо. все це потім складається під дерева і не дає нормально потрапляти волозі в грунт”, - каже Юрій.

Пісок залишається на хідниках, де вакуумна техніка не працює. Двірники прибирають власноруч, тому робота йде повільно. Тож залишки зими у Львові можна побачити і відчути навіть влітку.