1 snitynska b2cb315 листопада пройде останній у цьому році захід «Час історій – Звичайне диво». Унікальна львівська платформа сторітелінгу за рік здобула симпатії тисяч прихильників по цілій Україні. На восьми заходах люди розповідали власні історії про гроші, вміння піднятися з дна, про батьків та дітей, довіру, історії автолюбителів, важливість сказати собі та світові «так». Ми розпитали засновницю проекту «Час історій» та тренерку з публічних виступів Ірину Снітинську про секрети розповідати історії захопливо, про те, як подолати страх публічних виступів, і як змінює життя промовців чи слухачів участь у проекті.

Ірино, чим особливий проект «Час історій»?

Тим, що змінює світогляд людей. Не різко, а м’яко сіє зерна, що з часом проростають. Історії зворушують, захоплюють, дивують, надихають. Глядачі задумуються, новими «очима» дивляться на те, що мають, на взаємодію з людьми та світом, сповнюються вірою, що людина здатна досягти неймовірних вершин. А ще – «Час історій» - це про чесність. Все, що тут розповідають – справжнє.

Як готуєте промовців до виступу?

Таке враження, що тільки тим і займаюсь (сміється). Це складно виміряти годинами. З кожною людиною живих репетицій виходить від трьох до п’яти. Репетиція триває годину чи дві. Та ще є колективний стартовий тренінг та генеральна підсумкова репетиція.

На що варто звернути уваги, аби цікаво розповісти історію?

Найважливіше визначити для себе: «Що я хочу розповісти людям? Яка моя мета?» Виокремити головне. Не розсіюватись на деталі, але вміти занурити людей в історію, аби інші побачили ситуацію очима героя, пройшли його шлях, побували у цій історії.

Частина людей, що до нас приходять, часом не розуміють, що таке історія. Для них це - мотиваційні спічі, рефлексії, лекції, перелік фактів у хронологічному порядку. Насправді ж, історія - це дорога, яку проходить герой протягом якогось часу. На сцені історія звучатиме 10 хв., а може захоплювати навіть ціле  життя.

Є визначена структура історії. Це – стандарт, за яким відзняті усі фільми. І хоча на сцені «Часу історій» виступали дуже різні люди з дуже різними історіями – це непомітно, та структура історії одна для всіх.

 Що дає промовцям участь у проекті?

«Час історій» - це вміння помічати велике у буденному. Інколи ми не встигаємо помічати. Розуміти, що не тільки зі знаменитими людьми відбувається щось особливе, насправді, особливе є у житті в кожного з нас. Історія вчить виносити уроки і надихає людей змінювати життя.

У вашому проекті чимало людей, які чи не вперше на сцені. До прикладу, зовсім не просто було вмовити виступити генетика Тараса Суходольського чи Христину Щирбу, яка розповіла про те, як стикнулась з непростим захворюванням доньки. Що порадите – як долати страх публічних виступів.

Просто довіритись мені, що можеш виступити добре. Увірувати, що ти це можеш, а як виступати - я розкажу.

 Що найчастіше чуєте від промовців після закінчення заходу?

Зазвичай кажуть: «Знали, що буде круто, але щоб так – навіть не могли подумати».

Стають вільнішими, впевненішими, проговорене вголос змінює і самого промовця. Відбувається прийняття того, що сиділо глибоко в думках. З’являються ідеї, які хочеться поширювати. Коли історії розповідають ведучі, зізнаються, що на «Часі історій» зовсім інша атмосфера, виступи проймають, все дуже натуральне навколо.

А я, проживши організаційні хвилювання, щоразу кажу собі: «Яка я щаслива, що у моєму житті це є».

 «Час історій – Звичайне диво» - останній у цьому році. Як підсумує рік життя проекту?

Якщо раніше було складно знайти промовців у Львові, то тепер все більше людей приїжджає з інших міст – Київ, Одеса, Тернопіль, Закарпаття. За рік для виступу ми віднайшли та підготували більше 60-ти промовців. Кожна історія переконує - ми живемо у якомусь неймовірному світі – світі крутих людей, які творять дива. Впевнена, що вже скоро критична маса таких людей стане рушійною силою змін у суспільстві.

 А яким буде «Час історій» наступного року?

Мені подобається, як є, єдине, що хочеться – збільшити масштаб дійства. Хочеться більшого залу, глядачів, ретельнішої підготовки. Є ідеї робити менші тематичні «Часи історій» у незвичних місцях – на кораблі, у літаку. Проведемо «Час історій: Звичайне диво» і засядемо командою на стратегічну сесію.

 Звичайне диво. Наскільки актуальною є тема див у вашому житті?

Коли я усвідомила, хто я і чого хочу, коли стала відкритою до світу і довірилась життю – тоді зі мною почало траплятись багато див. Часом достатньо лише про щось подумати. Ситуацій - неймовірна кількість. Пригадую, якось приїхала в інше місто на навчання. Ніч, вийшла з потяга мало не в полі, темрява. Я - без телефону і з тяжелезною валізою. Попереду – сходи. Я стою на пероні і не знаю – де стоять автобуси, таксі, куди йти. І тут підходить чоловік, який теж вийшов. Я спочатку навіть напружилась, але він швидко поміг з валізкою, з’ясував куди мені потрібно, викликав машину та провів мене до неї.

Все, що ми робимо має наслідки, кожне бажання рано чи пізно, в той чи інший спосіб - здійснюється. Приходьте переконатись у цьому вже 15 листопада у FestRepublic. Вісім дуже різних історій прозвучать на сцені. Роман Іваненко – бізнесмен, що перетворив звичайне село Бобриця у європейське містечко з боксами для буккросингу, з дитячим майданчиком, велодоріжкою, відеокамерами спостереження, з сортуванням сміття, набережною. Віктор Кочерган - менталіст, який вміє читати думки, відомий фокусник. Оленка Пазуха – гумористка із команди "Ліги сміху" "Колєжанки" має дивовижний талант розсмішити людей. Соломія Дишлюк - чудова дивачка, що змінює світ своїм голосом. Ігор Дикий дивом потрапив в Антарктиду. Анна Дудник - психотерапевт, багатодітна мама, мандрівниця - розповість історію про силу любові, яка може здолати будь-які перешкоди. Олена Шептицька з артстудії «Дивина» занурить глядачів у дива архітектури. Богдан Логвиненко з проекту UkraЇнер розкаже про те, як неочікувано здійснилась мрія сільського дідуся потрапити у Грецію.

 Цим заходом починаємо ходу зимових свят, які повертають віру у казку. Хай гарних див у вашому житті стає дедалі більше. До зустрічі на «Часі історій» 15 листопада.

Сторінка проекту: https://www.facebook.com/chas.istoriy/

Детальна інформація: (097) 864 99 56

Придбати квитки он-лайн можна тут: https://2event.com/uk/events/1532080