1 56716256 1181038845397991 3092473154308669440 nУкраїна – це не просто місце на карті, а країна, яка дарує можливості.

Не віддаватися розчаруванням, відкинути почуття меншовартості та з дня в день стверджувати українську незалежність. Таким бачить секрет успішної української держави Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Разом із тим завданням Уряду його глава назвав забезпечення нашим громадянам можливості реалізувати себе на власній землі.

«В Україні є 45 мільйонів людей, кожен з яких любить свою державу», - наголосив Премєр, - «Ніхто зовні не прийде і замість нас нічого не зробить. Закликаю усіх сьогодні ще раз осмислити і визначити для себе, що Україна – це не просто місце на карті. Це наш власний дім, майбутнє якого залежить від кожного з нас».

Львівський ресторатор Андрій Дзюбан свій внесок у розбудову держави зробив – смачний і яскравий.

Наскільки складним і довгим був Ваш шлях до власної справи?

Все почалось з того, що ми з товаришем були вПразі і на власні очі побачили процес виготовлення карамельок. Це було виробництво цукерок власними руками. Те, що ми побачили, нас вразило. І ми подумали – хіба ми гірші? Чому б у нашому рідному місті не зробити таку ж майстерню? Адже солодощі – це передовсім позитивні емоції. А коли вони не лише смачні, але й яскраві та барвисті, то й задоволення вдвічі більше.

Працюємо не лише з карамеллю,а й виготовляємо інші солодощі ручної роботи – ірис, щербет, марш-мелоу. Але найбільша цікавинка для людей – те, що вони можуть бачити, як відбувається приготування.

Яких успіхів вдалось досягнути за останніх кілька років?

Власне, «Майстерня карамелі» – це вже доволі впізнаваний бренд. Наші майстерні є у всіх обласних центрах, а також у Чехії та Іспанії. Тобто, з солодощами ми зайняли певну нішу. А тому зараз мені набагато цікавіше займатися проектом із равликами. Ми створили вже шість десятків равликових ферм. Вчимо людей будувати спеціальні хаби. Потім кожен фермер, який з нами працює, може нам ці ферми здати в оренду. Наступного року до співпраці плануємо залучити ще сотню-півтори людей.

Багатенько равликів! Їх усіх використовують у кулінарії?

І це також – в ресторанах подають ікру равлика. Але в основному йдеться про beauty-сферу. Коли равлика подразнюють, то він, власне, й виділяє цю унікальну речовину – муцин. Тому невдовзі плануємо купити машину, яка збирає слиз з равликів, а також запустимо лінію косметичних виробів, які виготовлятимуть на основі цього слизу.

Що у виробництві солодощів чи виготовлені косметики найцікавіше особисто для Вас?

Для мене важливо бути корисним тим, хто поруч зі мною. Це не лише моя сімя, а 300-400 сімей, яким ти даєш роботу – оце головне. Коли я бачу задоволені обличчя, це додає снаги, натхнення. Хочеться ще щось нове почерпнути, відкрити для оточуючих і побачити головну винагороду. І це не гроші, це – позитивні емоції.

1 56811359 279806949608696 5909198056615575552 n

Ніколи не задумувалися про еміграцію?

Такі думки час від часу закрадались, коли був молодшим. Хотілось за кордон через невпевненість у завтрашньому дні. Але коли я сів і добре подумав, то зрозумів – якщо поїду я, ще кілька таких, як я, а потім ще кілька, то хто залишиться в країні?

Тобто, щоби досягнути успіху, покидати Україну не потрібно?

Звичайно, ні. Останнім часом податкова система змінюється на краще. Звісно, потрібно ще працювати в напрямку спрощення і, переконаний, це робитимуть.

Але головне – в Україні легко працювати, бо тут все рідне. Тут сім’я, друзі та близькі. Навіть клімат особливий, навіть повітря. Повірте, я побував у багатьох різних країнах, і коли виходив на вулицю, то, бувало, не мав чим дихати. Лиш вдома дихаєш на повні груди.

Що б Ви хотіли побажати молодому українському бізнесмену?

Памятайте – за кордоном легше не буде. Стати успішним простіше вдома. Намагайся завжди зробити більше, ніж від тебе вимагають. Тоді тебе обов’язково помітять і ти досягнеш мети, яку ставиш перед собою. Вистачить лише кожному зрозуміти, що все, що нас оточує, з нас самих і починається.

Можете назвати 5 головних мрій свого життя?

Надзвичайно хотілося би, щоби мої діти жили в заможній і вільній країні. Це – найважливіше. Мрію пишатися своїми дітьми. І щоби вони ніколи не послуговувалися правилом, що країна мені щось повинна. Навпаки – кожен повинен думати, як зробити щось на благо держави.

Я мрію, щоб країною нашою пишались і в рідному Львові, і далеко за його межами. Щоб всі мої співвітчизники, будучи за кордоном, з гордістю говорили, що вони українці.

Розмовляла Марія САВЧЕНКО

www.uawelove.org