80490673 913452605715934 6979839098911457280 nЧерез поширення в медіа та в агітаційних матеріалах необґрунтованих звинувачень щодо будівництва заводу «Цинковня Львів» інвестор, компанія «Екран», вважає за необхідне спростувати наклепи та оприлюднити дозвільні документи, які підтверджують законність будівництва.

Стосовно звинувачень у незаконності будівництва повідомляємо наступне:

У серпні-вересні 2019 року компанія «Екран» на прохання Голови Львівської ОДА Маркіяна Мальського зупинила процес будівництва заводу, щоб дати можливість уповноваженим органам ще раз ретельно усе перевірити. За підсумками перевірки було надано висновок, що будівництво заводу відбувається на законних підставах: на двох земельних ділянках, загальною площею 2,4012 га, які належать компанії «Екран» на правах власності, відповідно до дозволу на будівництво від 11 червня 2019 року. Ми готові надати копії усіх необхідних документів на першу ж вимогу.

Стосовно звинувачень у негативному впливі на довкілля повідомляємо наступне:

На сайті Мінекології оприлюднено усі дозвільні документи щодо будівництва заводу гарячого цинкування: звіт з оцінки впливу на довкілля (ОВД), позитивний висновок на Оцінку впливу на довкілля, звіт про громадське обговорення тощо. Це ж підтверджує й останній позитивний висновок № 14-1530-19 від 6.08.2019 філії ДП «Укрдержбудекспертиза» у Львівській області щодо проекту будівництва. Отже відповідність до норм впливу на довкілля підтверджена усіма компетентними інстанціями.

Стосовно маніпуляції словосполученням «цинковий завод» повідомляємо наступне:

Вживання в агітаційних матеріалах словосполучення «цинковий завод» є відвертою маніпуляцією, оскільки технологічний процес не передбачає переплавки цинку як на підприємстві хімічної галузі, що відбувається при температурі понад 1000 градусів, і вимагає особливих, визначених законодавством, регламентів роботи.

Натомість компанія «Екран» будує завод гарячого цинкування, який забезпечуватиме антикорозійну обробку металевих конструкцій шляхом занурення їх у розплавлений при температурі 450 градусів цинк. Цей процес відбуватиметься з автоматизованою подачею металоконструкцій до ванни гарячого цинкування із постійною роботою системи вентиляції та фільтрування, що унеможливлює шкідливі для довкілля викиди.

Стосовно заяв про цинкову інтоксикацію організму повідомляємо:

Процес гарячого цинкування металоконструкцій не може призвести до накопичення цинку в організмі людини, шляхом вдихання його надзвичайно малих кількостей з атмосферного повітря. Медична практика знає випадки цинкової інтоксикації, але це відбувається у разі вживання відповідних медичних препаратів у великих дозах, яких фізично не може бути у повітрі навіть неподалік заводу чи безпосередньо в його цеху. Ці висновки було підтверджено результатами замірів викидів забруднюючих речовин у повітря, воду, грунт на межі санітарно-захисної зони діючого заводу гарячого цинкування «Перша українська цинковня» у Стрию, які були проведені у вересні і жовтні 2019 року фахівцями «Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України» та спеціалістами НВПП «Енергомонтажвентиляція».

Результати усіх досліджень – позитивні. Концентрація досліджуваних речовин у повітрі, воді та ґрунті не лише не перевищує встановлені гранично допустимі норми, але й виявилася за результатами вимірювань у 2-5 разів нижчою за встановлені ГДК, що підтверджує безпечність виробництва заводу гарячого цинкування для мешканців прилеглих до «Цинковні Львів» територій.

Разом з цим комюніке компанія «Екран» оприлюднює всі дозвільні документи, які засвідчують законність будівництва заводу та результати дослідження повітря, води та ґрунту на межі санітарно-захисної зони діючого заводу гарячого цинкування «Перша українська цинковня» у Стрию, які були проведені у вересні і жовтні 2019 року фахівцями акредитованих установ - «Львівського обласного лабораторного центру МОЗ України» та спеціалістами НВПП «Енергомонтажвентиляція».