1 0 56e 0 e7n5s4hot 1
На зборах майже відсутня молодь
1 лютого у Народному домі Суховолі відбулись збори, де вкотре намагались розібратись, що ж робити із ОТГ.

Передісторія

Ще у далекому 2016 році суховільчан збурила думка, що вони можуть створити Суховільську ОТГ. Про це говорили у маршрутках по дорозі на роботу, по дорозі додому чи у магазинах. Однак, про цю ідею одразу забули, як тільки виникла інша — приєднатись до майбутньої Городоцької ОТГ. Вже тоді почались незрозумілі нам політичні інтриги, і це рішення на сесії у Городку “завалили”.

Після цього, як зізнався теперішній сільський голова Суховолі Андрій Торба, він не вникав у питання у створення ОТГ. Якщо відверто, то і всі інші також. Просто забули.

І от в кінці 2019 року, коли термін добровільного приєднання вже минав, тема об’єднаних громад знову гостро постала перед суховільчанами.

У жовтні 2019 року сільською радою були скликані збори села, що відбувається, на жаль, не часто. На зборах тоді розглядали два можливі варіанти — приєднання до майбутньої Городоцької ОТГ або до Зимновідської ОТГ. Важливо зазначити, що більшість присутніх громадян проголосували за приєднання до Зимної Води. Навіть онлайн-голосування показало категоричний негатив суховільчан щодо ідеї бути в Городку. З такою позицією не дуже годились у сільській раді та жителі, які мали іншу думку. Також справедливо додати, що з 4200 жителів збори відвідали 100-200 осіб. І це у нашому суспільстві є нормальним явищем.

З цього часу почались чвари між селянами, інтенсивні інтернет-дискусії та, знову таки, інтриги. І повне нерозуміння: сільська рада робить своє, люди думають своє.

І от вже у 2020 році влада Львова заявляє про свій намір створили агломерацію (Львівську ОТГ) із низкою сіл, до яких входить і Суховоля. До і так невирішеної проблеми об’єднання додався ще один пункт.

Поки люди обговорюють нову можливість, 31 січня виконавчий комітет Суховільської сільради проголосував одноголосно проти приєднання до Зимної Води.

Сільський голова почув думку громади і нормально, що він захотів почути думку виконкому. Велось жваве обговорення, ми розглянули кожен варіант. Два члени, які спочатку були за приєднання до Зимновідської ОТГ, після обговорення змінили свою думку. Але хочу зауважити, що наше рішення є лише дорадчим”, - коментує Богдан Штойко, член виконкому.

На вже других зборах села, 1 лютого, громада вирішила обійтись без представників сільської влади, що може говорити про деяку недовіру. Але найважливіше, що людям вдалось конструктивно поговорити про наболіле та оцінити ситуацію. Поговорити, але не дійти до рішення. Зрештою, кожен розуміє, що такі збори не несуть жодної юридичної ваги, але не зважати на них також не можна.

Варіанти

1. Городок. Городоцька ОТГ ще не створена, проте саме з нею хоче об’єднатись сільський голова Андрій Торба. Також Городок найкращим варіантом вважає і Богдан Штойко з низкою інціативних мешканців.

Такий варіант мав би влаштовувати великими перспективами та чималим бюджетом. Майбутня Городоцька ОТГ має усі шанси стати дуже багатим об’єднанням, враховуючи які бізнесові гіганти будуть платити податки у місцевий бюджет, і скільки ще таких гігантів може з’явитись.

Після перших зборів я почав вивчати це питання. Моя особиста думка, що Суховолі краще буде з Городком. Як голова, я хочу для села найкращого”, - говорить Андрій Торба.

Однак, сама громада не хоче бути у складі Городоцької ОТГ. Видається, що головним аргументом "проти" є тотальна недовіра до теперішньої влади. Село Суховоля зараз відноситься до Городоцького району, і люди чудово знають, як це бути під управлінням Городка. Ще один мінус — далеко та незручно добиратись. Адже, у разі створення ОТГ, як і зараз, усі адмінбудівлі будуть у Городку. А це не найкращий варіант для суховільчан, чиє село розташоване на межі району.

На зборах 1 лютого Богдан Штойко заявив, що на цей час Городок не хоче Суховолю бачити у складі своєї об’єднаної громади.

1 0 4567en4s3h3o3t3 1
Богдан Штойко розповідає про Городоцьку ОТГ

Городок чекає, поки села, як Суховоля чи Конопниця відійдуть куди інде, або створять свої громади. Тоді створиться Городоцька ОТГ, з меншою кількістю сіл, а значить з меншими видатками, але з таким же великим бюджетом”, - резюмує Богдан Штойко. У такому разі, як розповів пан Богдан, Суховолі краще прийняти пропозицію Львова.

Тобто, навіть якщо це був найкращий варіант, шанси на нього дуже малі.

2. Зимна Вода. Саме туди найбільше хоче громада. Принаймні, так виглядає зі сторони.

Основні аргументи “за”, які озвучили на зборах — близьке розташування та тісніша комунікація з владою, найбільш вірогідна можливість провести каналізацію.

Ми вже у Зимній Воді, хочете ви того, чи ні. Наші діти ходять туди до школи, наші діти ходять туди в садок. У них вже готова документація на каналізацію”, - коментує ексголова Суховолі Роман Струк.

З іншої сторони не усі впевнені у фінансовій спроможності Зимновідської ОТГ і вважають, що приєднання Суховолі для цієї ОТГ є рятівним. Треба зауважити, що влада Зимновідської ОТГ дуже навіть хоче взяти Суховолю до себе. Поки.

Цікава думка прозвучала на зборах, що бідний, тобто Суховоля, не має тягнутись до бідного - Зимної Води, бо закінчиться все катастрофою. Якщо Суховоля не вступить у це ОТГ, це означатиме розпуск об’єднаної громади Зимної Води. Принаймні, так говорять. То чи є цей варіант таки найоптимальнішим?

Є інформація, що у Львівській державній адміністрації розглянули перспективний план області, де Суховолю віднесли вже до Зимновідської ОТГ. Це у той момент, коли сама громада ще до кінця не визначилась.

Проте, Андрій Торба запевнив, що така інформація є неправдивою і питання Суховолі будуть розглядати на наступному засіданні спеціальної комісії. Тому у селян ще є час, щоб зібратись, вирішити та відстояти своє право. Нагадаю, що остаточний варіант перспективного плану утворення ОТГ приймає Кабмін. І це може статись вже у кінці лютого.

3. Львів, який дилему перетворив на просто велику проблему. Для багатьох це стало доброю альтернативою Зимній Воді чи Городку. Ні для кого не секрет, що об’єднання зі Львовом може дати великі перспективи розвитку села. Більше того, чимала кількість селян і так там працюють та проводять дозвілля. Львів дає можливість долучати гранти на різні проєкти, розвивати інфраструктуру і т.д. Що вже говорити, якщо Львів має захмарний бюджет.

Але, як влучно зауважили селяни на зборах, що Львів дав Брюховичам, Білогорщі чи Рудно? Питання, швидше, риторичне.

1 0 547ns 0 h7o5t4 41
Тарас Елейко на зборах села

Що би ми собі не уявляли, як сказав Тарас Елейко (доброволець, головний опонент Ярослава Дубневича на виборах у Суховолі), рано чи пізно Львів таки нас забере, бо місту необхідно збільшуватись. То чи варто чекати того “пізно”?

У будь-якому випадку, громада має намір вкотре зібратись та вислухати представників усіх трьох сторін. 

І, чесно кажучи, поки всі, хто міг вже об’єднався та пожинає плоди, або як Конопниця - бореться за своє власне незалежне існування, або як Стрілки - вже свого добились, то Суховоля не то як сонний лінивець, не то як гордовита дівка. Вибачте за порівняння. Поки розібрались що до чого, то і там зле, і там недобре виходить.

І що би не сталось, куди би не приєднали село, це буде повчальним кейсом майбутнім управлінцям, як не втрачати свій шанс та користати момент.

P.S.

Все написане у статті є лише думкою авторки, жительки села Суховоля

Інформація про бюджети та інші цифри навмисно не висвітленні авторкою через неоднозначність джерел інформації та їхню неточність.