antonivОстанній місяць літа у розпалі, попереду оксамитовий сезон – мандрівники в пошуках гарних турів для відпочинку. Тож не дивно, що туристичні агенції працюють у посиленому режимі. До речі, лише кілька львівських компаній задля зручності потенційних клієнтів раді приймати їх навіть впродовж вихідних – у суботу та неділю.

Аби дізнатися, як змінили туристичні вподобання мешканців нашого міста недільного (!) дня ми завітали до керівника туристичної агенції Тараса Антоніва й застали на робочому місці серед дівчат-менеджерів його особисто.

Він не просто засновник однієї з найуспішніших туристичних агенцій Львова, яка зорганізувала 45 000 подорожей і присутня на ринку послуг уже понад 12 років. Насамперед він активний мандрівник, бо за плечима має 45 країни (до слова, місяцями може мешкати у США), він паломник та учасник експедиції, а ще ініціатор флешмобу, який потрапив до «Книги Рекордів України».

Тож, зважаючи на його досвід, вирішили поцікавитися у нього про останні тренди туристичного сезону.

– Тарасе, схарактеризуйте коло своїх потенційних клієнтів?

– Впродовж останніх сезонів значно збільшилася кількість любителів екзотики. Все більше львів’ян бажає відвідати такі країни, які мають екзотичний клімат, цікаву кулінарію та далеке розташування. Аби провести в літаку 7-14 год, але таки дістатися до мальовничих та загадкових – Занзібару, Кенії, Танзанії, Шрі Ланки, Мальдівів – зголошується щоразу більше людей різного віку та сфер зайнятості. Тішуся з того, що львівські туристи одразу з’ясовують, як цікаво провести час на курорті. Адже для сміливців та екстрималів широкий вибір розваг – стрибнути з парашутом в ОАЕ над пальмами, отримати уроки кайтсерфінгу в Єгипті, порибалити на Мальдівських островах.

Кturystyоманда менеджерів систематично розташовує статті на сторінці нашої спільноти у соціальних мережах.

Тож наші потенційні клієнти, найчастіше, приходять до нас уже обізнаними – вони черпають нашу інформацію, ми працюємо недаремно.

– Відправляючи клієнтів у нові напрямки, як ви бачите, що цей маршрут буде популярним?

– Все дуже просто. Спостереження та логічний зв'язок. Нещодавно ми відправили до Занзібару дві сім’ї з дітьми. Вони поїхали і за кілька днів надіслали нам відеовідгук. Увечері, того ж дня ми розташували його у соцмережах. До ранку його переглянуло 6 000 осіб (!), а за тиждень цей ролик проглянуло понад 60 000 осіб. Ще за кілька днів до нашої туристичної агенції прийшло 7 осіб, які придбали путівки до того ж готелю на острові! Ось так усе працює!

Мене часто запитують – нащо нам відеовідгуки? Як же по-іншому?! Адже потенційним клієнтам мало почути переконливі слова менеджера, вони довіряють враженням інших туристів. Людей не примусиш хвалити те, що їм не подобається! До речі, за сезон ми збираємо понад 100 відгуків з різних курортів та країн. Туристи, які часто подорожують із нами радо пропонують нам свої відео з подорожей! Бо самі обирали відпустки завдяки відгукам попередників, тож радо залишають свої враження для наступних клієнтів  нашої турфірми.

– Палаючі путівки добре продаються?

– З року в рік все краще й краще. Наші постійні клієнти розуміють принцип зниження ціни на тур:

– якщо на борту літака є багато вільних місць, то звісно знижується загальна ціна туру;

– коли виліт з Києва, там більше авіарейсів і обов’язково знайдеться один з них, який повільно заповнюється і тоді ціна знижується на весь пакетний тур;

– іноді партнер приймаючої сторони робить спецпропозицію на певні готелі. Така свого роду акція, розпродаж. Тоді ціни також приємно зменшуються.

Тож наші менеджери вже напам'ять знають «палаючі дати». Це дати, коли більшість львів’ян хочуть бути вдома – наприклад, День Незалежності, День міста, 1 вересня, день Святого Миколая, Свята вечеря, Різдво (останнє ж у нас святкується не в грудні, як у Європі, коли навпаки пік туризму).

plyazhВартість відпочинку на деяких морських курортах стає дуже привабливою одразу після настання оксамитового сезону (1 вересня). Тож вигідно скористатися путівками до Чорногорії  та спланувати свої мандри в кінці вересня на початку жовтня. Різниця між літньою ціною та ціною в оксамитовий сезон може становити  170-290 $ на особу.

Туреччина в оксамитовий сезон обійдеться в 250-300$ на особу. Туніс пропонує знижені ціни на путівки вкінці оксамитового сезону. Їхня вартість падає на 150-200$ з особи.

Курорти Єгипту будуть раді зустріти українських мандрівників за привабливими цінами аж до середини грудня – це той період, коли вода в Червоному морі ще є приємною для купання, а вечори не надто холодними (серпень-грудень) 250-350$ на особу.

– Чим приваблює львівських туристів Шрі Ланка?

– Екзотикою цієї «Благословенної землі». Саме так перекладається назва Шрі-Ланка з санскриту. Одне з улюблених місць туристів – це звісно чайні плантації. Адже Шрі Ланка, у минулому острів Цейлон, посідає 3 місце в світі з експорту чаю, поступаючись лише Китаю та Індії. Крім екскурсій на плантації можна також побувати на дегустації різних сортів чаю та придбати подарункові набори для друзів.

Різноманіття та багатство тваринного світу й чудові храми Шрі Ланки – це взагалі окрема тема для розмови. Дайверів усього світу острів приваблює різновидами коралів, морськими мешканцями з незвичайними назвами і видами (риби-ангели, мавританські ідоли, риби-папуги), дельфінами і китовими акулами. Проте головною особливістю дайвінгу на Шрі-Ланці є відвідування підводних скель, гротів і затонулих кораблів. Це танкери, пароплави, суховантажі, торгові судна і навіть сучасний вантажний корабель. Багато з них добре збереглися, і можна навіть поплавати у них всередині.

На острові багато цікавого – з однієї точки на південному узбережжі можна спостерігати і світанок і захід. Різниця між максимальною і мінімальною температурою протягом року на острові не перевищує 5ºC.

– У пошуках чого львів'яни літають до Тайланду?

tailand– Тайланд називають «землею білого слона». Тайські правителі дуже цінували цю тварину. Вона досі користується великою повагою, є символом миру і процвітання. Загалом в Тайланді збудовано понад 32 700 буддійських храмів! Тож погодьтеся – є на що дивитися! (усміхається)

Побувати в Тайланді й не спробувати національних страв – можна було не виїжджати зі Львова, бо доведеться обов’язково приїхати туди ще раз! Адже більшість готелів країни зумисне пропонують лише сніданки. Залишитися голодним в країні тисячі усмішок практично неможливо. Різноманіття страв, неймовірних спецій і дивовижних морепродуктів чекають туриста на кожному кроці. До речі, у країні немає голоду. Навіть самого слова не існує в тайській мові. Адже тайці збирають по 2-3 врожаї культур на рік, тож як тут недоїдати? Єдиним незрозумілим для нас, європейців, смаколиком досі залишаються смажені комахи – таргани, стрикози, личинки шовкопряда, бамбукових черв’яків, скорпіони.

– Ще кілька років тому Об’єднані Арабські Емірати були просто недосяжним напрямком. Як часто маєте клієнтів туди?

– Їх більшає з кожним роком. Часто молодята бажають там провести свій медовий місяць. Дубаї – приголомшливе місто! Воно відоме не лише фешенебельними готелями, а й грандіозними архітектурними проектами. Одним із них є Сад чудес. Його спорудили на місці безлюдної пустелі – і цей сад уже встиг стати найбільшим квітковим парком у світі! До речі, увійшов до Книги рекордів Гіннесса (площа 7 г).

dubaiГрандіозним проектом став найбільший торговий центр світу – Dubai Mall. Він розташований поруч із головною визначною пам’яткою Burj Khalifa – найвищою будівлею у світі. Там є все для шопінгу: взуття, одяг, гастрономія, товари для дому!

Мечеть шейха Зайда – одна із шести найбільших мечетей у світі. Названа на честь засновника і першого президента Об’єднаних Арабських Еміратів.

– Цього року ви активно продаєте тури до Чорногорії?

– Ми справді відкрили там багато туристичних напрямків. Відвідини Чорногорії – це насамперед знайомство з островом-готелем Святого Стефана (де є розкішні апартаменти, які свого часу відвідали світові зірки Софі Лорен, Елізабет Тейлор, Індіра Ганді, Клаудія Шиффер, Сильвестр Сталоне, Карло Понті, Кірк Дуглас, Боббі Фішер та Рокфеллер). Також радимо туристам обов’язково відвідати Stari Grad Будви – це музей під відкритим небом, чудово збережений куточок венеціанської середземноморської архітектури. Місто маленьке й обійти його можна за 30 хв. На вуличках безліч крамниць, які торгують унікальними речами ручної роботи. Усім львівських друзям розповідаю про пригоду, яка трапилася зі мною. До цієї мандрівки мені довелося чути, що в місті є неймовірна пекарня (Пекара), яка випікає смачнючі пампухи з маком, властиво я б сказав – макові пампухи – бо маку там в рази більше, аніж самого тіста. Мені дуже хотілося її знайти та скуштувати ці солодощі, про які так часто писали в блогах мандрівники. Я її знайшов, без адреси – за запахом та чергою людей, які стояли біля вітрини. Цей маковий пампух мене не розчарував – саме про таке співвідношення тіста та начинки я мріяв усе своє дитинство! (усміхається).

Ще на території Чорногорії є місце, яким захоплювався Жуль Верн! Ясна річ, ми його також радимо відвідати мандрівникам зі Львова. Йдеться про морську екскурсію до Бока-Которської бухти. Саме її колись давно французький письменник  назвав «найгарнішим куточком старого континенту», бо черпав із цього місця натхнення для написання свого чергового роману.

montenegroДеякі місця цієї країни подобалися не лише письменникам, а й режисерам, зокрема голівудським. Частенько для зйомок своїх кінострічок вони обирати яскраву панораму аркового мосту Джурджевіча – візитівки гірської частини Чорногорії. Він з’єднує береги каньйону річки Тара. За своїми розмірами він поступається лише американському Grand Canyon в Арізоні. Глибина ущелин каньйону місцями сягає 1300 м!

Мальовничі краєвиди цього мосту можна й сьогодні побачити переглядаючи кінострічку за участі Харрісона Форда «Ураган з Наварона» (1978).

Загалом, якщо підсумувати, то за останні кілька років львів’яни стали прискіпливіше обирати місця для мандрів.  

На час відпусток вони бажають не просто побувати біля сонця та моря, а цікаво й незабутньо провести час, відвідати нові країни, познайомитися з іншими культурами, спробувати нові смаки інших національностей та збагатися новими знаннями й незабутніми спогадами та емоціями.

За таким принципом проводять відпустки багато європейців. Тішить те, що українці все більше стежать за туристичним трендами світу.

Ми із задоволенням працюємо 7 днів на тиждень, аби знаходити нові місця, цікаві панорами, невідомі екскурсії і незабутні враження. Повірте, ніщо так не збагачує людину, як мандрівки та емоції від побаченого та пережитого!