Syniutka07
Фото: Серж Бобра, Гал-інфо
Сміттєва істерія у Львові оголила на світ Божий, щонайменше два моменти. Перший: Садовий – не геній господарки і не найкращий гравець у вищій лізі вітчизняної політики. Другий: Синютка – гідний учень Садового на предмет популізму.

Хоча легендарний перемовник Талейран, може, його й оцінив би… А може й ні. Бо любов геніального мсьє Шарля Моріса до перемовин приносила плоди не одному Наполеону. А схильність до перемовин голови Львівської ОДА в іншій ситуації могла би потішити хіба Андрія Садового. Мовляв, от як я його навчив!

На тлі сміттєвих гріхів Андрія Івановича, Олег Михайлович видавався мало не месією. Політики, журналісти, активісти в один момент, наче всім пороблено, забули, що Синютка довгі сім років був першим заступником Садового, а значить сміттєвий «просрач» Львова мав би ділити зі своїм босом. Як не на половину, то на чверть точно.

21 травня 2005 року. Львівська обласна рада своїм рішеням забороняє експлуатацію Грибовицького сміттєзвалища. Через рік Синютка стає правою рукою Садового і говорить про невирішену проблему в унісон своєму шефу: «Переробка твердих побутових відходів і комплексна рекультивація потребують вагомих капіталовкладень, а отже, компаній, які могли б комплексно розв’язати проблему Грибовицького сміттєзвалища, у світі є одиниці. Наразі місто шукає інвестора, котрий прийде не для того, щоб заробити гроші і піти, а щоби допомогти місту вирішити проблему загалом».

Звернімо увагу на фразу «компаній, які могли б комплексно розв’язати проблему Грибовицького сміттєзвалища, у світі є одиниці». Вона важлива. Бо вся подальша діяльність пана Синютки свідчить, що або він відрікся від своїх давніх слів, або грає варята, або перебуває на контакті з власне тими «одиницями».

Форпост спробував проаналізувати, як голова Львівської облдержадміністрації вирішував сміттєву проблему. «Забавненько» вийшло.

Syniutka03
Підписаня протоколу про наміри з італійською компанією «CED ENGEGNERIA S.R.L.В.».
Отож, на початку вересня 2015 року Олег Синютка зустрічається із сеньйором Луїджі Моро – керуючим директором італійської компанії CED ENGEGNERIAS.R.L.

Італійці, якщо вірити оприлюдненій обладміністрацією інформації, мають намір розпочати будівництво заводу з переробки твердих побутових відходів на території Львівської області. Окрім утилізації сміття, сучасний завод вироблятиме теплову та електричну енергію, каже журналістам заступник Синютки Ірина Гримак.  

"Будівництво підприємства такого типу дозволить вирішити питання утилізації твердих побутових відходів, зменшення кількості сміттєзвалищ, в тому числі несанкціонованих. А це, безумовно, покращить екологічну ситуацію в області, створить нові робочі місця та забезпечить додаткові надходження до бюджету", - розповідала Ірина Гримак.

Усі пару десятків львів’ян котрі в той час насправді переймалися проблемою утилізації сміття мали би піти у ментальну відпустку, нишпорити по ютубівських загашниках і насолоджуватися ItalianoVero у виконанні ще тоді не путінського друга Тото Кутуньйо.

Ностальгування під італійську попсу видалося недовгим. Сеньйорів шляк трафив, а наступного року у Грибовичах сталася біда. Переповідати не будемо – всім відомо. І як же приємно було, коли попри недолугого мера у нас виявився дієвий губернатор.

Менше, ніж через місяць після трагедії, 22 червня, Синютка зустрічається з групою китайських бізнесменів, зацікавленими, як кажуть на Винниченка, в будівництві на Львівщині сміттєпереробного заводу. Менеджер компанії «BeijingAmenthyst-LightScience» Гуо Суфен, яку процитувала прес-служба ОДА, зазначила: «Ми готові розташувати тут наші виробничі потужності. Проте наше найбільше зацікавлення – це будівництво сміттєпереробного заводу»

«Ми підшукаємо вам земельну ділянку, поінформуємо про складові сміття і допоможемо в отриманні дозвільних документів, пов’язаних з екологічною безпекою», – сказав тоді у відповідь Синютка.

Поінформували? Підшукали? Допомогли? Може й так. Але де добродії китайці?

Втім, які китайці, коли пішла серйозніша карта. Через три місяці після Грибовицької трагедії львів’ян уже обнадіяли американцями.

На території Львівської області планують реалізувати проект із будівництва найсучаснішого сміттєпереробного заводу із американською технологією утилізації відходів. Відповідний протокол про наміри співпраці минулого тижня підписали голова облдержадміністрації Олег Синютка та президент EnergyGroup компанії Valuebridge (США) Вільям Брайян. Про це очільник Львівщини розповів у понеділок, 29 серпня, в ефірі програми "Вас слухають" на Львівському обласному радіо», відрапортували речники пана Синютки..

Syniutka01
Синютка та президент Energy Group компанії Valuebridge (США) Вільям Брайян
"У суботу ми підписали протокол стосовно можливості будівництва сміттєпереробного заводу із найсучаснішими технологіями на території області, - зазначив Олег Синютка. - Нашим наступним кроком, так як це прийнято у європейських країнах, стане аудит та розробка проектних пропозицій.  Потім ми вже приймемо рішення стосовно подальшої можливості будівництва".

Голова ОДА також звернув увагу, що технологія переробки побутових відходів , яку пропонують американські фахівці, дозволяє переробляти не лише нове сміття, а й те, яке вже давно складується, зокрема й із Грибовицького полігону.

"Дуже важливо, що тут немає абсолютно жодної екологічної небезпеки, тому що під високими температурами та дією плазми відбувається розклад на молекулярному рівні. До того ж ми зможемо отримати додаткові продукти переробки у вигляді дизпалива, електроенергії, що дозволить зробити завод рентабельним", - цитувала свого шефа прес-служба.

Та які, до біса, італійці?! Які китайці?! Тут самі американці йдуть! Минає два з половиною місяці, і львів’ян знову спонукають молитися на менеджерський геній керманича області.

Тепер увага – вчитайтеся. Щоби, Боже упаси, не перекрутити, слово в слово передаю інформацію від прес-служби ОДА, оприлюднену 10 листопада 2016 року:

«У четвер, 10 листопада, голова Львівської ОДА на прес-конференції розповів про те, що зроблено для врегулювання проблеми зі сміттям у Львові. Він також озвучив три земельні ділянки, які облдержадміністрація обрала для будівництва майбутнього комплексу із переробки твердих побутових відходів.

"Зараз місто Львів завдає надзвичайної шкоди іміджу цілої області самовільним вивозом сміття по всій території Україні. Вже зафіксовані численні випадки незаконного  вивозу сміття у поля та ліси різних регіонів. Зокрема, нам надходять скарги із Житомирської, Полтавської, Сумської та інших областей, - розповів журналістам Олег Синютка. - Тому для нас було дуже важливо, розуміючи, що місто не може самостійно справитись із цією проблематикою, знайти вирішення із ситуації".

Syniutka sadoviy groysman
Синютка з Гройсманом зі скепсисом вислуховують пояснення Садового. Фото: Радіо Свобода
Голова ОДА назвав земельні ділянки на території трьох районів, які пропонуватиме інвесторам для будівництва заводів із переробки твердих побутових відходів (ТПВ). Це, зокрема:

- ділянка 12,8 га у Яворівському районі (порушені гірничо-хімічною промисловістю землі), на яку вже виготовлена технічна документація із землеустрою і паспорт об’єкту;

- ділянка 15 га у Миколаївському районі біля м. Новий Розділ (порушені гірничо-хімічною промисловістю землі), де вже розроблено детальний план території;

- ділянка 3 га поблизу с. Брониця Дрогобицького району (порушені діючим сміттєзвалищем землі), по якій вже прийнято рішення селищної ради та опубліковано заяву про наміри.

Зазначимо, що дві перші ділянки розташовані за межами населених пунктів. Олег Синютка також запевнив, що у районах, де розташовані ці землі, обов’язково відбудуться й громадські слухання. "Ми обрали кілька ділянок, бо вважаємо, що на кожній можна запропонувати різні можливості із переробки сміття", - додав він.

Як зазначив керівник області, вже відбулись переговори із 26-ти компаніями, зацікавленими у будівництві заводу із переробки ТПВ. На сьогодні облдержадміністрація вже підготувала відповідну документацію для оголошення конкурсу на визначення інвестора для будівництва майбутнього сміттєпереробного комплексу. Однією із умов такого конкурсу буде представлення вже готового проекту заводу.

"Ми прекрасно розуміємо, що всі кулуарні домовленості не можуть вирішити проблематику. Тому вважаємо, що тільки шляхом публічного відкритого конкурсу серед компаній, які здатні збудувати сміттєпереробний завод, ми можемо вирішити це питання", - додав він».

Тобто ділянку на Яворівщині пригледіли все таки в Синютки. Технічну документацію із землеустрою і паспорт об’єкту теж розробили? Молодці. Але громадські слухання чому не провели, до того, як скидувати проблему на Садового? Тож у Яворові тепер думають, що він ворог усієї тамтешньої рекреації, а не Синютка. Негарно.

Але «негарно» - то раз. Хто би то брав до уваги. У контексті статті нас цікавить інша інформація, згадана у прес-релізі: «Як зазначив керівник області, вже відбулись переговори із 26-ти компаніями, зацікавленими у будівництві заводу із переробки ТПВ».

Відкинемо згаданих «макаронників», китайців та «янкі» і маємо 23! Чверть сотні компаній готові будувати завод. Який саме, правда, не уточнюють. Але то вже не головне. Цікаво, скільки з тих компаній безнадійно сваталися до Львова, коли Синютка був другою особою в місті?

grybovyvha2
Синютка поруч з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом на Грибовицькому сміттєзвалищі
Але львівяни повною мірою могли зацінити, що Олег Михайлович не загруз в лісах-болотах сіл ввіреної йому області, прочитавши 28 жовтня його яскраве інтерв’ю «Високому Замку». Гадаю, достатньо буде цитування лише прямої мови із заголовку – "У межах двох тижнів запропоную вихід зі сміттєвої проблеми…"

Подумалося, от чоловік працює, бо хай не через два тижні, хай через місяць, 30 листопада – на піку сміттєвого скандалу – Синютка не складає руки. Керманич області зустрічається з директором словацької компанії Fecupral з Пряшева Штефаном Ганіговським. Як повідомляють в прес-службі ОДА, «сторони зустрічі обговорили питання утилізації сміття на території Львівської області».

"Наша компанія працює у галузі збору, сортування, а також переробки небезпечних відходів. У 2000 році створено сміттєспалювальний завод для небезпечних відходів, який призначений для прямого двоступеневого безперервного спалювання твердих, пастоподібних, а також рідких відходів", - цитують в ОДА Штефана Ганіговського.

«Олег Синютка, зі свого боку, поділився інформацією про ситуацію із твердими побутовими відходами та їх вивозом на території області. Озвучив інформацію очільник Львівщини і про земельні ділянки, які облдержадміністрація обрала для будівництва майбутнього комплексу із переробки ТПВ. "На території області вже визначено 3 ділянки під будівництво сміттєпереробного заводу. До 10 грудня плануємо оголосити конкурс на визначення інвестора для його будівництва", - тепер уже цитують Синютку.

Зверніть увагу на фразу: "На території області вже визначено 3 ділянки під будівництво сміттєпереробного заводу»…

Якби ми не ставились до Садового, але, люди добрі, як він міг організовувати громадські слухання на парафії Синютки?

Менше з тим, поїхали далі. 28 лютого 2017 року. голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка зустрівся із керівниками польської компанії "Węglopol" Кшиштофом Руєм та Віктором Лащиком. Обговорили питання утилізації сміття на території Львівської області. Кшиштоф Руй зосередився на її діяльності та технологіях виробництва.

"Діяльність нашої компанії зараз зосереджена на застосуванні сучасних технологій термічної переробки твердих побутових відходів. Наші технології сприяють майже безвідходній переробці ТПВ із застосуванням методу напівпіролізу. В цілому, ми зацікавились українським ринком і готові до співпраці. Зокрема, можемо забезпечити переробку 200 тисяч тонн сміття", - цитувала тоді польського гостя прес-служба глави ОДА.

Така цікава розмова з поляками була дуже «в масть», якби не одне «але». 10 грудня Львівська ОДА оголосила конкурс щодо вибору інвестора для будівництва та експлуатації комплексу з утилізації сміття на території області Менше, ніж тиждень перед зустріччю з поляками, 22 лютого, у Львівській ОДА відбулося заслуховування трьох претендентів, які планують збудувати та експлуатувати комплекси з утилізації твердих побутових відходів на Львівщині. У другий тур конкурсу вийшли інвестиційно-екологічна компанія "ІЕК" (ділянка у Дрогобицькому районі), ТОВ "Глассворк технолоджі" (ділянка у Миколаївському районі) і ТОВ "Вейст Менеджмент Системс" (ділянка у Миколаївському районі).

Як там на предмет громадських слухань у Дрогобичі і Новому Роздолі? Синютка повідомив людям, що у них буде завод, чи це вже будуть проблеми інвесторів, будівельників і… Садового? Якже ж без нього.

Але то таке, як каже легендарний тренер з Винник Мирон Богданович Маркевич. Зацікавило інше, де ті італійці, де ті американці, де ті 26 компаній, які хотіли будувати завод, що по навибирали аж ті три з аж п’яти, котрі зголосилися на конкурс.

Нагадаємо, що у Львові щиро посміялися з фіналістів після публікації розслідування на сайті Наші гроші. Львів.

Syniutka02
Під час зустрічі з представником чеської компанії SMS CZ s. r. O
Може, й Олег Синютка задумався, що не все так красиво виходить. Бо як тоді пояснити, що 17 січня, не чекаючи жодних результатів конкурсу, він зустрічається з представником чеської компанії SMSCZs. r. o., яка займається виробництвом обладнання в галузі екології, зокрема для переробки твердих побутових відходів.

«У ході обговорення проблематики переробки відходів Петр Юрса висловив зацікавленість збудувати на Львівщині сміттєспалювальний завод. За його словами, фінансування планується залучити з данського інвестиційного фонду."Ми попередньо розраховуємо на завод, який буде спалювати близько 300 тис тонн побутових відходів на рік. Спалювання однієї тонни сміття за попередніми розрахунками коштуватиме 30 – 40 євро за тонну", - повідомив гість.Під час зустрічі йшлось також про можливість підписання тристороннього договору про наміри між Львівщиною, компанією SMS CZ s.r.o. і данським фондом на фінансування розробки відповідного проекту», - цитата із офіційного сату Львівської облдержадміністрації.

А дідько з ними, з тими італійцями та американцями. Чехи – то наше все! І менталітет ближчий. І проблеми зрозуміліші. Ну хай з конкурсу посміються, але чехи – то ойгого! Ага. Вже. Не встигли чехи обмитися пльзенським, як на зміну їм зявилися китайці. Китайців – багато, дзуськи їх перепреш. Тим більше, що в китайців на Львівщину вже, як не як, а друга «ходка» виходить.

Отож, 10 березня прес-служба ОДА голосить: «Дві державні китайські компанії готові представити проекти будівництва сміттєпереробного заводу на Львівщині. Про це йшлося під час зустрічі голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки з радником із торгово-економічних питань Посольства КНР в Україні Лю Цзюнь».

Syniutka04
Зустріч з представниками консорціуму польських компаній EkoProjektSp. z o.o
І на десерт. Буквально кілька днів тому, 18 березня, голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка зустрівся з представниками консорціуму польських компаній EkoProjektSp. zo.o.

У ході обговорення теми переробки відходів Ян Вайс, представник польської компанії, висловив зацікавленість збудувати на Львівщині сміттєспалювальний завод. «Ми попередньо розраховуємо на завод, який може обслуговувати 900 тис мешканців, водночас переробляти орієнтовно 180 тис тонн ТПВ за рік», - повідомив гість. Під час зустрічі представники поінформували про можливість фінансування такого проекту за кредитної підтримки Центру капіталу Тарнува (CentrumKapitałoweTarnów).

Де вони, питається, були, коли конкурс оголошували?

… Не будемо перераховувати всі зустрічі, всіх потенційних інвесторів, усіх потенційних будівничих. Просто знімемо шапку перед Олегом Михайловичем Синюткою. Ото чоловік наробився. Справді, перемовини провадити – щастя зазнати (якщо на горілку впусту не тратитися). Але ще би якогсь результату пасувало. Бо сам процес цікавий дещо в інших справах. А так… Італійці. Американці. Китайці. Чехи. Поляки... А в результаті всіх перемовин завод хоче будувати старенька мама Віталія Ломаковича, друга Садового і колеги Синютки в часи львівського міськвиконкому…