pivnyky 1
Після підписання меморандуму
Львівщина має всі шанси потрапити у Книгу рекордів Гіннеса. Для того лишень потрібно, аби хтось не полінувався і позбирав до купи всі «сміттєві» меморандуми, протоколи про наміри та інші безпотребні папери, які були підписані на площі Ринок та на вулиці Винниченка протягом останнього часу. Якби меморандуми мали властивість перетворюватися з конфігурації літер на папері на переробні заводи, Львівщина була б найчистішою територією на планеті.

Наразі ж, 24 квітня, читаємо у повідомленні прес-служби львівської міськради: «Як повідомили в управлінні житлового господарства ЛМР, станом сьогодні на ранок сміття не вивезено з 249 контейнерних майданчиків житлового фонду. Це 20% від загальної кількості.У Залізничному районі не вивезено сміття з 53 майданчиків, у Сихівському – з 63, у Франківському – з 12, у Шевченківському – з 102, у Личаківському – з 19».

Анонсоване на 21 квітня підписання меморандуму між Львівською облдержадміністрацією, облрадою та органами місцевого самоврядування, включно із Львовом щодо поводження з львівським смітям спершу запалило надію. Може якраз. Ага. Вже. Ще не висохли підписи під епохальною цидулою, як почалися перші скандали. Про них трохи згодом. Наразі ж про те, як відреагували найбільші гравці меморандумного процесу, сиріч львівська та обласна влади.

В області, схоже, вже давно вважають себе месіями. І хоча толку з того месіанства стільки ж, скільки пасок з’їдених пересічним кришнаїтом на Великдень, провідники облдержадміністрації не припиняють підкреслювати свою значущість.  

"Підписанню цього Меморандуму передувала клопітка праця органів обласної влади та місцевого самоврядування. Він визначає чіткі кроки, часові межі та фінансові ресурси врегулювання проблеми, що склаласяю. Це лише початок великого шляху, підсумком якого має стати будівництво сучасного сміттєпереробного заводу на території області. Він, зокрема прийматиме ТПВ як із населених пунктів області, так і з міста Львова. Також ми знайшли фінансове розв'язання проблеми. Відтак, завдяки виконаній роботі та цьому документові від сьогодні матимемо системний підхід до вирішення проблеми із вивезенням ТПВ на території області", - зазначив голова ОДА одразу після підписання документу.

Syniutka07
Голова ЛОДА на Грибовицькому сміттезвалищу. Фото: Серж Бобра
Після чого скромно додав, що Львівська ОДА тричі допомагала місту. Ефективність цієї помочі яскраво засвідчують сміттєві кучугури в обласному центрі. Хіба що допомога полягала у черговій спробі упослідження господарських талантів Андрія Садового. В цьому, слід сказати, обласна влада наробила собі більше біди, ніж отримала користі. У господарському «генії» Андрія Івановича мудрі люди вже давно не сумнівалися. Після того, як за справу взявся Олег Михайлович, мудрі люди розгледіли і його господарський «талант».      

На відміну від віватів, які лунали з вулиці Винниченка, львівський мер був дещо стриманішим і прагматичнішим. Власне він делікатно, аби не псувати атмосферу ейфорії, нагадав про найголовніше. «Дай Бог, щоб результати цього меморандуму лягли в конкретні угоди і ми показали приклад. Ми з місцевого бюджету готові виділити орієнтовно 70 млн грн, щоб привести до пуття полігони, які знаходяться у Львівській області», зазначив Андрій Садовий. Він, як чоловік, безперечно, побожний, знає на кого уповати.

Обережний оптимізм Садового можна пояснити двома речами. По-перше, він уже бачив, що хочуть від Львова за прийом його сміття інші міста області і розуміє, що на сто відсотків виконати це нереально. По-друге, він розуміє, що цілком прогнозовані протести громадськості в районах можуть звести нанівець усі кабінетні домовленості високопосадовців.

Щоб довго не обсмоктувати текст меморандуму, зосередимося на головному. Визначено 19 полігонів в області, куди протягом двох років возитимуть львівське сміття. За цей час Львівська міська рада двічі виділить по 70 мільйонів, а обласна – по 30 мільйонів для облаштування та підтримки сміттєзвалищ та полігонів у районах.

Згідно з меморандумом, найбільшу кількість сміття мали би прийняти Новояворівськ - 80 тонн на добу, Самбір - 70 тонн, Миколаїв - 60 тонн, Дрогобич - 50 тонн. У підсумку щодня полігони та сміттєзвалища області прийматимуть 580 тонн ТПВ із Львова.

Органи місцевого самоврядування, які погодились приймати протягом двох років сміття зі Львова, взамін подали свої пропозиції щодо розвитку своїх територій. Як свідчать дані з документа, який є у розпорядженні Форпосту, наразі подано пропозицій на – увага! - 207 мільйонів 518 тисяч гривень. Хтось вірить, що львівський бюджет це витягне?

А тепер про те, що не змогло залишитися в тіні підписання меморандуму і вихлюпнулося на загал. Наразі поодинокими струмками скандальчиків, які мають шанс перетворитися у повноводну річищу скандалиська.

brody mer
Мер Бродів відмовився підписувати нав'язаний документ
Першим заголосив міський голова Бродів Анатолій Белей. Чоловік здивувався, побачивши своє місто серед тих, що прийматимуть львівське сміття. "Попри вмовляння підписати меморандум щодо прийому львівського сміття, який підписаний сьогодні, 21 квітня, у Львівській ОДА, я відмовився це робити і не підписав цей меморандум», - заявив Белей.

«Я знаю позицію громадських активістів нашого міста, я знаю позицію депутатів Бродівської міської ради - вони на це ніколи не погодяться, а я, маючи делеговані повноваження від міської громади, не можу піти всупереч її волі. І моя особиста думка - я теж проти того, щоб у Броди завозили нові об’єми сміття. Це питання обговорюється від минулої п"ятниці, і мені відомо, що в додатку до меморандуму зазначено, що Броди повинні прийняти 20 тонн сміття щодня - це коло 200 тонн в тиждень. Ви уявляєте, що буде з нашим сміттєзвалищем, з Бродами?», - обурюється Анатолій Белей.

Слідом за мером Бродів почав крутити носом і його колега з Новояворівська Василь Муравель, який меморандум все ж таки підписав. Щоправда, уточнив: 80 тонн відходів, які зазначені у меморандумі, які Новояворівськ мав би приймати від Львова, є виключно бажанням області.

«Але чи ми будемо приймати 10 тонн вдень, чи 0 тонн, чи 50 тонн, буде вирішуватись в Новояворівську. Ми зустрічались з депутатським активом. І буде підписана угода на ту кількість, яку погодить Новояворівськ», - заявив Василь Муравель. При цьому мер зазначив, що новояворівське сміттєзвалище може приймати щодня не більше 50 тонн сміття.

Не зовсім зрозуміла ситуація із Самбором і Старим Самбором. У «меморандному» списку міст, що прийматимуть львівське сміття, вони зафіксовані, однак від представників політичних сил уже пролунали заяви, що відходів ці міста не прийматимуть.

Ще за три тижні до підписання меморандуму, де одним із «пунктів прийому» сміття зазначено Борислав, сесія тамтешньої міськради вирішила відмовитися від прийому твердих побутових відходів з інших міст, у тім числі й зі Львова.

«Спершу, згідно з рішенням обласної комісії, ми прийняли 300 тон сміття зі Львова. Однак потім везли ще й ще, кожного разу кажучи, що це вже востаннє. Я переконував громаду в необхідності допомогти Львову, але доки це може тривати. Ми вже прийняли 2400 тон львівського сміття, і я в очах мешканців Борислава виглядаю, як зрадник, котрий їх дурив кожного «останнього разу», - обурювався на прес-конференції 30 березня міський голова Борислава Ігор Яворський, до речі, висуванець «Самопомочі».

«Тепер завезти у Борислав львівське сміття буде майже нереально. Блокують не політичні партії, з якими можна домовлятися. Блокують звичайні мешканці міста. У людей закінчилося розуміння, а у мене закінчилися аргументи, щоб їх переконувати», - наголошував Ігор Яворський.

Усі ці заяви, швидше за все, свідчать про одне: мерів міст області спробували банально нагнути, не особливо переймаючись філігранністю процесу. Що там кажуть про децентралізацію, розширення прав місцевих громад і таке інше? Щось таке чули?

grybovyvha2
Державні мужі спілкуються з мешканцями Грибович
На цьому тлі перспектива вирішення проблеми виглядає вельми туманно. Почнемо з того, що Львів має укладати окремі угоди з кожним містом, на полігон якого матиме намір вести сміття. Тобто остаточне конкретне рішення прийматимуть на сесіях кожної окремо взятої міської ради. Допустимо, Синютці з Києвом вдалося знайти аргументи і переконати того чи іншого міського голову. Як їм переконувати депутатів і громадськість, яка, не важко передбачити, підійме страшний рейвах. Оскільки «сміттєва тижба» вже давно вималювалася як питання доволі заполітизоване, потрібно враховувати і власне політичний аспект. Садовий і Синютка хоч позірно, але демонструючи бажання вирішити проблему, сяк-так тримають свої рейтинги. Натомість після погодження на прийом львівського сміття, рейтинги міських голів дрібніших міст прогнозовано посипляться. Та й що скажуть своїм виборцям депутати міськрад, котрі під час блокування ввезення сміття у їхні містечка часто стояли пліч-о-пліч із активними представниками громад.

Ще один момент, на який важливо звернути увагу. Меморандум розрахований на 2 роки. За цей час, в ідеалі, в області мав би постати сміттєпереробний завод. «Ми маємо амбіцію збудувати дуже потужний завод з глибинної переробки сміття. Ми вже беремо зобов’язання - на цей завод ми будемо приймати відходи інших міст, будемо допомагати, бо жодного такого сучасного заводу на території України нема», - сказав Садовий. Хороше формулювання «маємо амбіцію». Колись в юності мій сусід Васька «Слон» мав амбіцію на Джулію Робертс…

Цікаво, що через два роки третя каденція міського голови Львова вийде на фінішну пряму. Вчетверте він, швидше за все, не балотуватиметься… То так. Для роздумів.

Отож, розуміючи, що вирішувати проблему необхідно, усвідомлюючи всю її складність, таки доводиться констатувати: вирішення здійснюється якось, звиняйте, через одне місце. При чому вже вдруге співпадає це нагальне вирішення з черговим візитом урядового гостя. Гройсман приїхав, покомандував і забрався. Питання, яке було «вирішене» за його участі, успішно зійшло на пси. Тепер от Кістіон. Приїхав, покомандував, поїхав. Викликавши хіба алюзію з доброю дитячою пісеньку про двох півників. Їм ще довго доведеться молотити той горох.