enzym1Львів’яни пам’ятають неприємний запах, який заполонив місто кілька років тому. Тоді міський голова Львова Андрій Садовий поспішив звинуватити у цьому кілька львівських підприємств, і насамперед «Компанію Ензим» - провідного українського виробника дріжджів.

У компанії заперечили свою причетність до виникнення смороду, проте це стало приводом до модернізації очисних споруд підприємства, яка була проведена у 2015-2016 роках.

Нині комплекс очисних споруд “Компанії Ензим” є унікальним на території Львівської області. Наведемо десять цікавих фактів про нього.

  1. За площею комплекс очисних споруд «Компанії Ензим» – футбольне поле. Фактично, це ще один завод на території підприємства.
  2. Комплекс очисних споруд споруджений в 2004 році. Торік облаштовано нову додаткову технологічну лінію. У 2016 році там з’явиться ще одне анаеробне обладнання.
  3. Вартість комплексу, спорудженого в 2004 році – біля 9 млн €. Додатково у 2015-2016 роках інвестовано в комплекс ще близько 2,5 млн €.
  4. Для облаштування цього комплексу використане передове обладнання з Німеччини, Швейцарії, Польщі, Франції, Італії.
  5. Комплекс очисних споруд складається з анаеробної та аеробної стадії очищення стічних вод. У результаті очищення стоків виробляється біогаз.
  6. Ключові показники комплексу, спорудженого у 2004 році: близько 2000 м3 біогазу/доба, заміщення 20% природного газу. Ключові показники комплексу в 2016 році: близько 7000 м3 біогазу/доба, заміщення 70% природного газу.
  7. Комплекс експлуатується цілодобово 360 днів/рік.
  8. Для гарантування безперебійної роботи встановлено дублююче обладнання в насосній станції.
  9. Завдяки автоматизації і комп’ютеризації технологічної лінії, для управління комплексом достатньо лише одного диспетчера.
  10. Після добудови додаткової анаеробної станції на комплексі відбувається поглиблене очищення стічних вод, а також зменшено навантаження на міські очисні системи.