275644928 1148242925990158 3395456538337810613 nНа Волині обурені спробою втечі дійсного та колишнього нардепа, і закликають судити їх козацьким, а вже потім офіційним судом. Однак спершу відправити на фронт, у штрафний батальйон.

Про спробу виїхати за межі України двох знаних волинян повідомила нардеп Ірина Геращенко, посилаючись на дані Держприкордонслужби.

Народний депутат України Степан Івахів та екснардеп, почесний консул Литви в Луцьку Сергій Мартиняк намагалися залишити територію України через пункт пропуску «Устилуг» на автомобілі, яким кермував Мартиняк.


Вони задекларували для переміщення суми у валюті: Івахів – 310 тисяч, Мартиняк – 400 тисяч доларів. Їм обом вручили рішення про відмову.

До речі, виїхати Івахів збирався за новим дипломатичним паспортом, виданим 9 березня 2022 року.


Відомі мешканці Волині продемонстрували однозначне ставлення до спроби втечі політиків:

«Їм не дано бути українцями, патріотами, вони патріоти своєї кишені. Є ще 28 народних депутатів, які за кордоном на сьогоднішній час і з яких треба створити штрафний батальйон. Плюс медведчуки, пінчуки та інші. Треба жорсткі умови до таких людей, до отих шуфричів… Має бути принципова юридична, кримінальна, політична і моральна оцінка таких дій», - говорить Володимир Карпук, народний депутат України V та VІ скликань (м. Луцьк).

«У тяжкий, вирішальний для України час ці зрадники народу хотіли дременути за кордон з валізами доларів. Їхнім виборцям слід негайно прив’язати їх до стовпа, як це робили з мародерами в Луцьку та Нововолинcьку, і судити козацьким судом. А потім — ​офіційним. Адже вони гірші за тих, то грабує магазини. Кошти, які вони везли, слід вилучити у рахунок держави, майно, нажите нечесним шляхом — ​теж», - це слова Андрія Бондарчука, народного депутата України І скликання, Почесного громадянина Волині.

«Вважаю їх зрадниками, що зганьбили не тільки себе, а й своїх дітей та онуків, - каже Лариса Шендебило, лікар-акушер-гінеколог Луцького клінічного пологового будинку. - Такі олігархи, які розбагатіли за наш із вами рахунок, могли б скинутися й купити для ЗСУ військовий літак чи іншу вкрай потрібну нашим захисникам техніку. Але вони звикли замилювати очі виборцям дрібними подачками і так само чинять у час війни. Тому гріш їм ціна».

Нагадаємо, ще 23 лютого Степан Івахів був серед 50-ти бізнесменів, які на зустрічі в Офісі Президента на Банковій висловили підтримку владі напередодні військового вторгнення в Україну. Серед іншого, Володимир Зеленський просив присутніх показувати приклад та залишатися у країні.


2 березня Степан Івахів в інтерв’ю у студії 12-го каналу повідомив, що він перебуває на Волині, активно співпрацює із Волинською обласною військовою адміністрацією, та сказав наступне:

«Коли почалася війна, я був в тригодинному корку біля Гостомеля. Йшов бій за Гостомельський аеропорт. Звичайно, спочатку страшнувато. Але дуже швидко минуло. І ти собі ставиш питання: як будеш дивитися в дзеркало? Як будеш дивитися на своїх дітей: Звичайно, велика цінність – це життя. А найбільша – це честь і совість…»

9 березня Степан Івахів отримує дипломатичний паспорт. Хоча паспорти в Україні офіційно не вироблялися, адже у цей період відповідні органи припинили свою роботу. А вже з 11 на 12 березня робить спробу перетнути кордон зі значною сумою готівки.

17 березня стало відомо, що ТРЦ «Порт-Сіті» у Луцьку (входить до орбіти ФПГ «Континіум» Степана Івахіва) порушив умови договору для орендарів. Керівництво торгівельно-розважального центру не дає власникам магазинів, які закрилися, вивезти свій товар і вимагає заплатити за оренду в березні, коли вони не торгували, та ще й наперед за квітень. Підприємці скаржаться, що керівництво ТЦ займається мародерством, конфіскуючи майно підприємців, не спроможних заплатити оренду за наступні три місяці.

Степана Івахіва у 2019 році було обрано депутатом від Волинської області. У рейтингу українського Forbes депутат входить до топ-100 найбагатших українців (58-е місце, вартість активів оцінено у 180 млн. доларів). До підконтрольних депутату активів належить друга за величиною мережа автозаправних станцій в Україні. Голосував «за» диктаторські закони 16 січня 2014 року.