1 fuzajlov gennadij ovchar nastia 89932005 рік. Всю країну сколихнула страшна історія 5-річної дівчинки Насті, яка, рятуючи свою 2-х річну сестричку, сама отримала важкі опіки на 80% тіла. На той момент батьків вдома не було. Маленьку Настю рятували місцеві лікарі і її стан був надзвичайно важким. Згодом, вдалось її переправити на лікування за кордон, де Настею зайнявся Геннадій Фузайлов, професор Гарвардського університету та лікар. Зараз дівчина вже доросла, здорова та також хоче рятувати життя.

Із цього моменту все і розпочалось: багато років невпинної фанатичної роботи волонтерів та лікарів, до яких і підштовхнула Анастасія Овчар. Саме її випадок привернув увагу закордонних колег до проблеми опіків в Україні.

З року в рік, починаючи із 2010, команда лікарів приїжджає до Львова. Відомо, що минулого року їм вдалось прийняти у себе близько 200 пацієнтів за тиждень! Когось вони просто консультують, комусь на місці помагають, а надважких забирають на лікування до США (на цей час близько пів сотні діток пройшли чи проходять лікування).

До прикладу, Володя Бубела. Хлопчик отримав жахливі опіки під час пожежі. Лікарі, на жаль, давали мало шансів на життя — 75% тіла покрито було страшними ранами. Володю вдалось вивезти на лікування у Бостон, до Геннадія Фузайлова. Ситуація була настільки критична, що сам лікар признавався, що втрачав надію. Хлопчик переніс до 40 операцій. Під інтенсивним наглядом та турботою лікарів Володя вижив. Зараз він в Україні і йому доведеться пережити ще не одну операцію. Однак, головне те, що хлопчик таки отримав шанс на життя.

 

Інша історія про Ігора Локатоша, якого Геннадій Фузайлов із командою забрали на лікування до себе в клініку. Хлопчика забрали із дитячого будинку, де він опинився після завданих невідомим чином опікових травм. Так, важко відповісти, що сталось із Ігорем — його руки й ніжки були понівечені опіками, які навіть ніхто не обробив. Він ледь ходив та практично не міг згинати ручки. Більше того, хлопчина недоїдав та погано говорив. Зараз він знову в Америці, вже втретє та продовжує своє лікування. Ігор може ходити, рухати рукою та розмовляти. Журналістам каже, що обов’язково стане лікарем!

Більше того, саме у Львові команда волонтерів почала займатись профілактикою опікових травм. Адже, зі слів Геннадія Фузайлова, куди дешевше створити просвітницький проект та навчати батьків, ніж потім лікувати опіки — 10 тисяч доларів коштує один день перебування у бостонській лікарні. І їх сплачують донори та меценати. Активісти розміщували інформативні плакати у відділеннях жіночих консультацій, громадських транспортах, білборди по місту. З 2016 ця відданість проблемі викристалізувалася у освітній проект під назвою «Проти опіків».

1 33540640 1890643274319487 5897604994990866432 n

І це дало свій позитивний результат. Сміло можемо сказати, що Львів став місцем своєрідного експерименту місцевих активістів, фахівців та американських лікарів. Експеримент вийшов доволі успішний, про що говорить статистика — Львівська область входить до трійки лідерів із найменшими показниками дитячого опікового травмування серед всіх областей України.

Ці зусилля не залишилися непоміченими. 25 січня у стінах Верховної Ради відбувся круглий стіл, де представники з усіх областей України та Міністерства охорони здоров’я обговорювали “Шляхи зниження дитячого травматизму від опікової травми”. Здавалось би, не те це питання, заради якого слід скликати всю Україну, медиків та активістів. Буває, звичайно, що трапляються нещасні випадки — вибух газу, інші пожежі, контакт із відкритим вогнем та інше. Бувають і трагедії із летальними наслідками, про які ми чуємо можливо раз на кілька років. Серед жертв таких випадків не тільки діти, але і часто дорослі.

Однак, як виявилось, в Україні на цей час жахлива ситуація із дитячим травматизмом саме у вигляді опіків. І тільки цього року МОЗ України було зроблено дослідження щодо цієї теми та оприлюднено страшні цифри – понад 7 тисяч випадків важких опіків щорічно. Це 84 тисячі днів сукупно проведених у лікарні. Це понад 1 мільярд гривень витрат батьків та держави. Це сотні дітей-інвалідів кожного року та десятки смертей!

Як показують статистичні дані, актуальність такої проблеми беззаперечна. Але тоді виникає питання — як так? У чому причина? Знову звертаємо увагу на дослідження МОЗ — найчастіше отримують опіки діти до 5 років. І здебільшого через недбалість їхніх батьків — це залишений окріп на плиті, підлозі; це дитина без нагляду біля кухонної плити; це пиття гарячих напоїв біля малолітньої дитини. Одна чашка гарячого чаю може завдати глибоких опіків на 30% тіла дитини.

Вже цього року завдяки проекту та за підтримки МОЗ України у кожній області буде впроваджено освітню програму щодо запобігання опікового травматизму.

“20 дітей кожного дня отримують опіки. Ми можемо лише через просвітницьку роботу зменшити це на 30%. Так було зроблено в інших країнах, і ми розпочали національну програму, щоб навчити батьків як зробити так, щоб діти не отримували опіки”, - розповідає Уляна Супрун, очільниця МОЗ, у коментарі телеканалу ПравдаТут.

У багатьох пацієнтів, таких як Даша Яковлєва, котра зовсім нещодавно повернулася з бостонської клініки до України, попереду ще чимало реконструктивних операцій.

Минулого літа 4-річна дівчинка підпалила на собі сукню та отримала 70% опіків тіла. Тепер Даринка очікує зустрічі із своїм лікарем, Геннадієм Фузайловим, у Львові.

Цього року візит лікарів до Львова відбудеться з 15 по 23 вересня у медичному центрі “Medicover”. Як і минулого року, очікується оглянути близько 200 пацієнтів та прооперувати до 55. Крім Геннадія Фузайлова до Львова завітають лікарі із найкращих клінік в США: HarvardMedicalSchool, MichiganUniversity, WashingtonUniversityinSt. Louis. Родичів пацієнтів та лікарів зголошуватись за телефоном: +380673145221 п. Мирослава Децик, координатор проекту в Україні, на електронну пошту, що зазначена сайті http://burnpreventionukraine.com, або у соцмережах .