1000000Голоско10
Голосківське кладовище
Львівська сміттєва криза зачіпила навіть покійних містян — комунальні цвинтарі потопають у смітті.

На електронну пошту нашого видання прийшов лист з ось такими п'ятьма знимками. Дописувач з псевдо Некрокомунан прямим текстом та позалітературним стилем кляне мера Андрія Садового. “Ось так догоспідарювалися його комунальники” - цитата читача. І справді, на фото окрім чудового виду міста з висоти горбів Янівського кладовища, на передньому плані правдиве сміттєзвалище. Як бачимо, воно тут зібралось далеко не вчора — мінімум кілька місяців необхідно аби розвести такий безлад. Також і видно, що сміття “місцеве” - цвинтарне, з елементами ритуальної атрибутики. Отож, казочки-відмовки про “підкинули” не пройдуть.

Відділ розслідувань Форпосту з'ясував чи це поодинокий випадок, чи подібну картину можна застати й на інших кладовищах. Тут і поминальний день на носі — за якихось два тижні, поглянемо як підлеглі офіційного кандидата на президентську булаву до найвідповідальнішої дати готуються.

333333СИхів 3Сихів. Могильний камінь — підсипка на дорогу

Під акомпонемент традиційного львівського дощику група взялась місити болото на полях поховань. Першим наші кореспонденти відвідали Сихівське кладовище. Ось, що кинулось у вічі — це відсутність паркану з правої частини некрополісу. Вже на цій умовній межі, саме де закінчуються могили, накидані хаотичні купи сміття. Знову ж таки, атрибутні речі серед викинутого видають це сміття — воно знову місцеве. Особливо тут багато старого надмогильного каменю. Ще радянського, неякісного. Пам'ятники з такого матеріалу служать на порядок менше за сучасні суцільні плити.

1111Сихів1Те, що ми помітили поруч зі стихійним звалищем цвинтарного сміття, обурило нас не на жарт. В чиюсь голову влізла ідея підсипати грунтову дорогу. Ось так, битими надмогильними плитами “апгрейдили” підїзд. Неетично? Зате практично! Навіть портрет померлого не зупинив горе-господарників. Мабуть мер не має впливу на комунальників. Якщо це їхнінх рук справа — максимум до сповіді відішле.

22222Сихів255555Сихів 555

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Голоско

11111Голоско 1Найбільше галицьке кладовище не оминули найбільші львівські проблеми. Так-так, сміття. Воно всюди. І між могилами, так і величезними купами-нагромадженнями між полями поховань. Чи не біля кожного поля така ось додаткова “могила” зі сміття. Самі ж поля вартують окремої уваги! Вони настільки поросли чагарником, що нагадують закинуті поселення Південної Америки часів її завоювання конкістадорами. Таке враження, що в цих “джунглях” рівномірно по периметру розкидають купи сміття. До деяких куп вже важко підійти — все поросло і без мачети зась!

1111Голоско11333333Голоско3А ні, це ще не все! По середині кладовища, на схилі пагорба справжнісіньке звалище. Це вже не купки згорнуті біля полів, тут без умисного звезення не обійшлось. Підкинули? Не думаю! Дуже багато тут будівельного риштування. Як бачимо підприємці, які роблять пам'ятники та склепи не поспішають вивозити за собою відходи. Що вже говорити про пересічних львів'ян? Останні в ці дні масово прибиратимуть могилки рідних і сміття побільшає в рази.

43758051 262876964278046 6907308959686721536 nВиглядає на те, що це перший рік, коли цвинтарі засмітились ще ДО днів масового прибирання. Чи дадуть раду підлеглі А.Садового? - “Ще в понеділок провели нараду зі завідувачами цвинтарів та керівництвом ЛКП «Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг»”, розповідає Олександр Одинець, начальник управління інженерного господарства Львівської міської ради. - “Як мене запевнили, прибирання завершать вчасно”. Також самоврядець пообіцяв нам розібратись в причинах такого нагромадження невивезеного сміття. Зокрема і в ситуації з підсипанням дороги уламками могильних пам'ятників. - “Виїду на місце. - запевнив пан Одинець. - Маю надію, що це зробили не наші працівники. Розбиратимемось.”

9999999Голоско988888Голоско8666666666Голоско611111Голоско 143531152 559666647787277 1755745955879059456 n1111Янів 14444Янів 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ями до коліна

До поки ми проводили незаплановану ревізію найбільшими кладовищами міста, у вічі потрапило наступне. На 20 полі поховань Сихівського цвинтаря побачили щойно викопану яму, майбутню могилу. В очі кидалась її невелика глибина. Придбавши на найближчому ринку “Іскра” кравецький метр ми зміряли її. Було заледве більше метра — 101 сантиметр. Це мало не вдвічі менше заявлених 2 метрів глибини, саме такі санітарні норми передбаченні для поховань. Це надзвичайно мало, особливо це стосується Львова з його постійними дощами.

Це змусило нас повернутись на інший край міста — Голосківський цвинтар. Там теж переміряли свіжовскопані ями. У трьох майбутніх могилах глибина коливалась від 110 до 140 сантиметрів (дивіться у відео нижче). Що це — лінь землекопів та халатність керівництва ЛКП? Ми звернемось з даними фактами у контролюючі державні структури.

Ми не звикли робити висновків. Однак, тут вони очевидні — прокуратура та управління екології має “готовий показник”. Не дякуйте. Працюйте. Про це у подальших публікаціях.