1 876zplХто би міг подумати, що у славному місті Золочів все більше і більше набирає обертів освітній скандал. Протягом багатьох років тихо для суспільства, але голосно всередині двох навчальних закладів відбувається, як би це охарактеризувати, "лагідне рейдерство".

Так-так, саме рейдерство. І, за словами працівників Золочівського професійного ліцею, ймовірно під патронатом директорки Департаменту освіти і науки ЛОДА Любомири Мандзій. Але про все по порядку.

Отож, після отримання Україною незалежності у Золочеві відкрився професійний ліцей. Сьогодні тут готують випускників з найбільш затребуваних професій. Це і кухарі, і водії, і столяри, і штукатури та інше. Освітній заклад прямо підпорядковується Міністерству освіти та науки України.

Десь за кілька років, у 1998, такий собі Жулин Ярослав разом із Жулин Лідією створюють ТзОВ «Золочівський коледж». Як ми можемо дізнатись з інформації на сайті, з 2010 року товариство є структурним підрозділом "Львівської Політехніки". Зараз там є такі спеціальності як правознавство, комерційна діяльність, бухгалтерський облік, розробка програмного забезпечення та інше.

1 0852469shot 1 2 986257shot 1

І все би було добре - є два навчальні заклади зовсім різного профілю та акредитації, а у золочівських випускників є багатий вибір майбутньої професії і т.д.

Але не все так просто. У пана Жулина протягом багатьох років є ідея-фікс - Золочівський ліцей повинен бути його. І не важливо, що згідно законодавства це не дуже то і можливо.

Як мінімум, було кілька спроб різними шляхами «загребти» собі приміщення ліцею. Принаймні, так говорять робітники навчального закладу. Зі слів Петра Володимировича, працівника ліцею, перша спроба рейдерства була якраз у 90-х роках. Тоді, увага, Ярослав Жулин хотів зробити з професійного ліцею медичний коледж. Звичайно, під своїм головуванням.

І от розпочалась реформа освіти…

Все стає зрозуміло після того, коли до рук потрапляють офіційні листи із проханням вже об'єднання коледжу пана Жулина з професійним ліцеєм. Мабуть, було очевидно, що чекає коледж після реформи освіти.

А проблема ось у чому. Приватному освітньому закладу було зручно входити до "Львівської Політехніки" до тих пір, поки у 2018 році коледжі та технікуми не перейшли на фінансування з місцевих бюджетів (за умови, що вони стають комунальними). Це означало також, що університет тепер сам фінансує підрозділи (коледжі, наприклад), які входять до його структури. 

Судячи із формулювання у листах до голови Золочівської районної ради, департаменту освіти ЛОДА та міському голові Золочева, у коледжі Жулина виникають деякі проблеми якраз із фінансуванням…та і орендою приміщень.

1 28406hot 1 1 97878534378shot 1

У листі до директорки департаменту освіти та науки ЛОДА Любомири Мандзій Ярослав Жулин підписується під словами, що Золочівський коледж не може собі дозволити оренду приміщень і саме тому їм потрібні приміщення Золочівського професійного ліцею, а для цього треба об'єднати ці навчальні заклади. І тут важливий один нюанс – профтехи отримують субвенції із державного    бюджету. І, можливо, такий хід дозволив би отримати пану Жулину і приміщення, і фінансування для свого коледжу…за рахунок професійного ліцею. Це, звичайно, припущення. Єдиний факт – це безперервна спроба заволодіти усім майном ліцею.

Ідуть в атаку!

Ще один важливий нюанс, яким ймовірно хоче скористатись дирекція коледжу – це конкурс на призначення нового директора ліцею. Річ у тім, що термін контракту із Ігорем Смолиним, екс-директором ліцею, закінчився. Тепер розпочалась процедура обрання нового директора.

8 листопада у приміщенні навчального закладу відбулися збори трудового колективу, де мали обрати серед претендентів нового очільника ліцею. Бажаючих було лише двоє – Ігор Смолин та Михайло Рудий. І що цікаво, останній є заступником пана Жулина.

Як не дивно, більшість голосів колектив ліцею віддав за свого старого директора Ігоря Смолина – більше 70%. Але проблема у тому, що бажання колективу несуть лише дорадчий характер. Доля ліцею вирішуватиметься у стінах Львівської обласної державної адміністрації під чітким головуванням Людмили Мандзій, про яку ми згадували на початку.
Зважаючи на погрози зі сторони керівництва Золочівського коледжу наче усе вже вирішено і міським головою міста, і на обласному рівні, то побоювання колективу ліцею за свій заклад, територію та приміщення є виправданими.

Версія самих працівників ліцею – їхнє майно приватизують та розпродадуть

«Таким чином керівництво Золочівського гуманітарного коледжу збирається спочатку знищити наш заклад, а потім приватизувати навчальний комплекс і віддати в довгострокову оренду майно нашого ліцею, а саме навчальні кабінети, майстерні, адмінкорпус, їдальню, спотзал і стадіон, гуртожиток і землю (близько 3 га)», - йдеться у зверненні педколективу ліцею до нардепів та обласних депутатів.

А тепер трохи про дійових осіб та політику

Ярослав Жулин – колишній депутат Золочівської районної ради від партія «Наша Україна». У 2015 році притягався до відповідальності за корупційні дії - неповідомлення особою безпосереднього керівника у випадках, передбачених законом, про наявність конфлікту інтересів.

Його теперішній заступник у Золочівському коледжі Михайло Рудий – керівник Золочівської районної організації БПП «Солідарність». Зі слів мешканців міста, попри різні партійні приналежності, Рудий активно помагає меру Золочева Гриньківу та сприяє «розхитуванню передвиборчої політичної ситуації, застосовуючи освітянський адмінресурс». Крім того, пан Рудий є у приятельських стосунках із Леськівим, золочівським лідером ВО «Свобода», який має вплив на Людмилу Мандзій(знову ж таки - зі слів золочівчан). А сам Андрій Леськів – заступник голови Золочівської районної ради.

Розібратись у цьому клубку досить таки важко, як і в ситуації загалом, але не хотілось би бачити підтвердження цим словам у формі захоплення державного ліцею та його майна. І не важливо, які насправді мотиви у «рейдерів».

Цього тижня у стінах ЛОДА має зібратись комісія, яка визначить директора Золочівського ліцею. На цей період – це саме той момент "Х", який може скласти картину до купи: підтвердити або ж спростувати побоювання більше 70% трудового колективу ліцею за долю свого навчального закладу.