psevdo4Спостережливі люди звертали увагу, що наперсточники, які розводять лохів, довго на одному місці не засиджуються. Коли їхні пики добряче наб’ють оскомину, а кількість обдурених сягне критичної межі, шахраї знімають свій «станок» і перебиваються в інше місце, або на певний час затихають.

Проте мине якийсь час, і голосисті хлопці знову з’являються на тій же точці, аби, користуючись жадібністю та короткою пам’яттю людей, вкотре запустити лихої слави ігри «вгадай карту», «під якою склянкою кулька» чи «повиси на турніку».

Шахраї від волонтерської діяльності, очевидно, добре вивчили класику жанру і специфіку правил гри наперсточників. Після бурхливої діяльності різноманітних фондів настає нетривале затишшя. Перечекавши хвилю народного обурення, псевдоволонтери знову спливають на поверхню, як усім відома субстанція, що не тоне. Знову розпочинається агітація, апеляція до людських почуттів, збір грошей на все і для всіх. Як наслідок – знову сотні обманутих людей, знову рикошетна дискредитація сумлінних і чесних волонтерських організацій...

Пік публічного обговорення діяльності так званого благодійного фонду «Світла Україна» припав на весну-літо 2015 року. Саме тоді активісти та журналісти провели низку розслідувань гучної діяльності «благодійників». Київська Самооборона навіть заслала у фонд свого козачка, точніше козачку, якій вдалося вивідати секрети нечесного бізнесу псевдоволонтерів. Власне йдеться про бізнес, якщо це так можна назвати, і жодним чином не про благодійну діяльність. Не бачу доцільності детально розписувати методи роботи «Світлої України» та низки аналогічних лжефондів – бажаючі можуть самостійно освіжити пам'ять про «славну» діяльність «добродіїв», скориставшись гуглом.

На якийсь час пристрасті довкола «Світлої України» стихли. Принаймні, у наших палестинах. Наперсточники згорнули «станок». Але не минуло і двох років, як інформація про бурхливу діяльність «світлоукраїнців» знову починає блукати Львовом і околицями. Як, зрештою, й іншими територіями держави.

От що розповідає знаний львівський активіст Святослав Літинський: “Світла Україна” - шахраї. До нас звернувся благодійний фонд “Світла Україна” із проханням надати матеріальну допомогу для потреб АТО. Однак, після з'ясування детальної інформації, з'ясувалося, що фонд не надавав допомогу про яку заявляв в розмові та на яку посилався, однак гроші далі продовжує збирати.Закликаю усіх перевіряти тих, хто звертається та кому щиро бажаєте допомогти».

Суть справи ось у чому. «Світла Україна» затіяла збір допомоги прикордонній комендатурі «Сартана».

«У своєму листі Благодійний фонд посилається на лист командира оперативно-бойової прикордонної комендатури “Сартана”, а в розмові телефоном представник фонду повідомив що зібрали та передали вже більше 100 тисяч гривень для прикордонної комендатури “Сартана”», - каже Літинський.

psevdo1Він звернувся до комендатури із запитанням чи зверталися та чи щось отримували вони від фонду.Виявилося, комендатура дійсно зверталася із листом до благодійного фонду, однак жодної реакції не було, жодної матеріальної чи гуманітарної допомоги від благодійного фонду не отримували.

Цікаво, що лист, скерований активістом до самого фонду повернувся із позначкою, що така організація за такою адресою не розшукана.

Відтак Святослав Літинський заявив у поліцію, щоб відкрили кримінальне провадження за шахрайство.

«Допомога» армії – не єдиний профіль псевдоволонтерства у виконанні «Світлої України». Чи не більше уваги вони приділяють виманюванню грошей під приводом лікування дітей. При чому діють за старою, перевіреною схемою. Представник організації телефонує і алярмом просить перерахувати гроші на термінову операцію дівчинці N, бо відлік іде на хвилини. З таким у Львові зіштовхувався вже не один бізнесмен.

Нещодавно такий дзвінок пролунав на телефоні львівського підприємця Олега Звозди.

«Що мене здивувало насамперед? – розповідає він. – Дівчина, яка телефонувала, мало що знала мої ім’я та по-батькові, а й те, директором якого підприємства я є. З чого роблю висновок, що до своїх афер вони підходять доволі відповідально. Тривожним голосом дівчина розповіла про лихо, яке спіткало дитину , що на екстрену операцію уже зібрано відповідну суму, однак бракує буквально 100 тисяч і я можу стати саме тою людиною, котра може врятувати дитяче життя. Очевидно, що на всі 100 тисяч від мене не розраховували, тому дівчина одразу заявила: «Ви могли б перерахувати 10 тисяч. Якщо б могли 15, то ми всі, включно з батьками дитини, були б вам безмежно вдячні. Ви подумайте, я до вас за кілька хвилин перетелефоную, а зараз скину вам на телефон рахунок». Думати мене попросили максимально швидко, адже кожна протермінована хвилина може стати фатальною для хворої дитини».

psevdo3Менш, як за годину, зателефонували знову. Оскільки підприємець не був готовий дати відповідь, його просто почали совістити. При чому дуже наполегливо. Так, наче питання про факт здійснення благодійного внеску вже був доконаним, а йшлося виключно про суму. Мовляв, визначайтеся швидше, щоб ми знали, скільки ще потрібно дозбирати після того, як ви перерахуєте гроші.

«Після другого дзвінка я поцікавився в інтернеті фондом «Світла Україна». І все зрозумів. Тому, коли зателефонували втретє, сказав усе, що про них думаю і пригрозив заявою в поліцію. На цьому дзвінки припинилися», - - розповідає Олег Звозда.

На перший погляд, все доволі банально. У нинішній час хіба лінивий при бажанні не отримає інформацію про діяльність того чи іншого фонду, тієї чи іншої організації. Але треба розуміти: якби все було так просто, то різноманітні шахраї уже давно припинили б своє існування. А так живуть і процвітають, то відходячи в тінь, то виринаючи з неї. Точно, як наперсточники. Однак, як на мене, вони набагато гірші за них. Класичний наперсточник грає і виграє на людській жадобі та споконвічному бажанні халяви. Псевдоблагодійники, навпаки, спекулюють на шляхетних почуттях – доброті, щирості, жертовності.  

Отож, справжні волонтери та громадські активісти вкотре закликають уважно ставитися до пропозицій про допомогу чи то армії, чи то хворим. Допомагати потрібно, однак варто це робити за посередництвом перевірених і незаплямованих людей чи організацій, про які знаєш і яким не маєш підстав не довіряти.