dn1Ще якихось три роки тому всі ями та кучугури, які траплялися на шляху побудови нової України, ледь не містично списували на один факт: Незалежність впала на нас з неба і не була, як годиться, окроплена кров’ю. Тому й не цінуємо належно.

Роками, живучи далеко не в таких умовах і статках, які могли б отримати від щедрої та багатої української землі, твердили одне й те ж: не цінуємо, бо не омили… Так, наче немає під Берестечком козацьких могил. Наче, не стоять по Галичині березові хрести січовим стрільцям, а в Холодному Яру вітер не обдуває безіменні могили «чорних воронів». Наче, не збереглися по українських лісах призабуті криївки, в яких останні нескорені підривали себе разом із ворогами чи пускали собі в скроню останню кулю.

Хай там як, але навіть незрячі нині вже не можуть не бачити, наскльки наша Незалежність освячується кров’ю. І тому вона свята. А що святе – те не загине ніколи.

Згоден, що важко усвідомлювати, як одні українці можуть йти під кулі з фанерними щитами, а інші, не діждавшись навіть роковин по загиблих відчайдухах, почали плювати на їхню пам'ять злодійством, хабарами, корупцією. Нормальній людині майже неможливо усвідомити, як можна заробляти на війні, в котрій тисячами лягають твої співвітчизники. Це, справді, гидко, коли НАШІ прапори плюндрують лапи нечестивців. Неприємно, м’яко кажучи, коли «ті» виявляються не кращими за «тих». Але Бог їм суддя...

ЛЮДЕЙ у нас більше, ніж виродків. І нам жити, творити, працювати і хто, як може, захищати свою землю і гідне житя на ній. У велике свято без потреби згадувати ницих, загребущих і убогих духом. Нині День народження Країни Людей.

Нині День народження країни воїнів, які продемонстрували і продовжують демонструвати незламність духу, стверджуючи існування в українцях таких понять, як честь і відвага. Країни військових медиків, як, приміром, хірурга-полковника Ігоря Марцинковського, котрий влітку 2014-го виносив з оточення під Краснопартизанськом поранених бійців. Країни чесних волонтерів, котрі працюючи на передовій і в тилу, рятують життя та здоров’я бійців.

dnnaftaНині День народження країни, школяр з якої, вихованець Малої академії наук України Микола Іванченко здобув золоту нагороду на олімпіаді GENIUS в Освего, штат Нью-Йорк, презентувавши винахід, який допоможе очищувати воду від розлитої нафти.

Нині День народження країни Анатолія Короля, який улітку 2015-го ціною власного життя зупинив злочинців у супермаркеті італійського Кастелло. Посмертно Анатолія вшанували найвищою цивільною нагородою Італії – Золотою медаллю.  

Нині День народження країни Михайла Волошина, ужгородського підприємця, який на єгипетському курорті у Марса-ель-Аламі без роздумів кинувся у воду і відбив від щелепи акули 20-річну австрійську дівчину.

dnlitak1Нині День народження країни, чиї військові льотчики перемогли в номінації «Кращий пілотаж серед країн-партнерів НАТО» на міжнародному авіаційному показі «The Royal International Air Tattoo —2017» у Великобританії.

Нині День народження країни киянки Марини В’язовської, яка отримала «Премію Салема 2016» – надзвичайно престижну нагороду, яку щороку присуджують молодому математику за видатні результати досліджень в сфері наукових інтересів Рафаеля Салема, насамперед у теорії рядів Фур’є. У світі математиків цю премію прирівнюють до Нобелівки. Комісія присудила премію Марині В’язовській за її відкриття світового рівня – щодо найщільнішого пакування куль у 8 та 24-вимірних просторах з використанням методів модульних форм. Автору-гуманітарію важко пояснити «на пальцях», про що саме йдеться, однак переконує те, що українка  розв’язала задачу, над вирішенням якої вчені працювали кілька століть.

Нині День народження донеччанина Олександра Акопова, пілота турецької компанії AtlasGlobal, який 27 липня в критичних погодних умовах врятував життя 127 людей, бездоганно виконавши посадку аварійного пасажирського лайнера в аеропорту Стамбула.

dnmedukНині День народження країни наймолодшої доктора наук, старшої наукової співробітниці в Інституті молекулярної біології та генетики в Києві Ольги Броварець, котрі пророкують Нобелівську премію і про яку нині гудуть найвідоміші наукові журнали світу. Відмовляючи провідним університетам світу, вона залишається у Києві, де продовжує роботу, яка може подарувати людству перемогу над раком.   

Нині День народження країни Андрія Сірка – нейрохірурга, майстерністю якого захоплюються закордонні колеги. Медика, який фактично витягнув з того світу легенду української розвідки важкопораненого Героя України Ігоря Гордійчука «Сумрака» і повернув до життя не одного українця.

Нині День народження країни Ярослава Ажнюка, співзасновника компанії Petcube, що потрапив до списку 100 людей-творців змін у Європі за версією видання Financial Times. Petcube почав виробляти відеокамери для власників домашніх тварин у 2013-му році. Продукт став новинкою на міжнародному ринку і зараз є найпопулярнішим у світі в своїй категорії. Стартап був заснований трьома друзями, що працювали разом в українській столиці. Компанії, що має офіси в Києві, Сан-Франциско та Шеньчжені, вдалося залучити 3,8 мільйонів доларів інвестицій, і зараз її вироби продаються в найбільших американських мережах роздрібної торгівлі, таких як Amazon, BestBuy, Petco.

Нині День народження країни Олега Іваненка, який встановив світовий рекорд  з триатлону для людей з обмеженими можливостями. За неповних 36 годин він здолав 228 кілометрів – пропливши та проїхавши спеціальним велосипедом та інвалідним візком. Нині святкує країна наших героїв-параолімпійців, котрі продемонстрували світові силу і незламність українського духу. 

Нині День народження країни киянина Василя Ковбасюка, який на трасі неподалік Овруча, побачивши палаюче «Шевроле», зупинив своє авто і кинувся у вогонь, врятувавши життя молодій жінці. Нині День народження країни, чиї рятувальники часом ціною власного життя рятують інших.

Нині День народження країни диригента Національного академічного театру опери та балету, головного диригента і художнього керівника оркестру «Київ-Класик» Германа Макаренка, якому минулого року присвоєно почесне звання «Артист ЮНЕСКО в ім’я миру». Нині святкує країна музикантів і художників, письменників і поетів, скульпторів і танцюристів – людей, котрі за щоденною творчістю не мають часу на ниття.

dnskeletНині День народження країни юного Антона Головаченка, який розробив унікальний екзоскелет – пристрій який має допомогти рухатися людям з обмеженими можливостями. Цьогоріч стартап Головаченка переміг на міжнародному конкурсі у Кремнієвій долині.

З Днем народження тебе, Країно Людей! З Днем народження, наша Країно!

***

…У день Незалежності помолімося за загиблих Героїв усіх наших воєн. Піднімемо чарки за їх вічний упокій і за майбутнє наших дітей. І усміхнімося, втамувавши на мить біль у серці і змахнувши сльози, що вже четвертий рік борознять наші щоки. Бо це наше свято. Свято УКРАЇНЦІВ. «І мертвих, і живих, і ненароджених». І не треба відчаю та зневіри. Бо вони ніколи не були союзниками тим, хто йде до перемоги. А іншого шляху, ніж шлях до перемоги, Бог та історія нам не накреслили. 

Не лише перед Днем Незалежності, яке для мене є, без сумніву, найбільшим світським святом, згадую слова Віктора Баранова:

Українці мої! Дай вам Боже і щастя, і сил.
Можна жити й хохлом, і не згіркне від того хлібина.
Тільки хто ж колись небо нахилить до Ваших могил,
Як не зраджена вами, зневажена вами Вкраїна...

Я вже й сам ладен мовить: "Воно тобі треба?.. Стерпи!"
Тільки ж хочу, вкраїнці, спитати у вас нелукаво:
Ради кого Шевченкові йти було в Орські степи?
Ради кого ховати свій біль за солдатську халяву?